Новость из категории: Інформація

Пенсійне забезпечення трактористів

Відповідно до статті 13 Закону України від 05 листопада 1991 р. №1788 "Про пенсійне забезпечення” зі змінами, право на достроковий вихід на пенсію мають зокрема трактористи-машиністи, безпосередньо зайняті у виробництві сільськогосподарської продукції в колгоспах, радгоспах, інших підприємствах сільського господарства - чоловіки після досягнення 55 років, за наявності загального стажу від 25 років 6 місяців до 30 років (в залежності від дати звернення за призначенням пенсії), з них не менше 20 років на зазначеній роботі.

Пенсійне забезпечення трактористів

До трактористів-машиністів відносяться працівники, які оформлені на роботу трактористами-машиністами та постійно зайняті на тракторах та інших самохідних сільськогосподарських машинах у виробництві сільськогосподарської продукції  протягом повного польового періоду в рослинництві або протягом календарного року в тваринництві.

Для оформлення пенсії на пільгових умовах трактористам-машиністам згідно "Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” потрібно надати такі документи:
- оригінал та копія паспорту;
- оригінал та копія довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків;
- оригінал та копія трудової книжки;
- оригінал та копія документів про освіту (диплому, свідоцтва тощо);
- оригінал та копія військового квитка;
- документи про стаж, що визначені Порядком підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993р. №637.

У разі звернення тракториста-машиніста за призначенням пенсії на пільгових умовах адміністрація господарства (або його правонаступника) надає в орган Пенсійного фонду довідку про стаж роботи, що дає право на пільгове пенсійне забезпечення.

У довідці має бути вказано: періоди роботи, що зараховуються до спеціального стажу; професія або посада; характер виконуваної роботи; первинні документи на час виконання роботи, на підставі яких видана зазначена довідка.

Трактористи-машиністи селянсько-фермерського господарства мають право на пільгову пенсію за умови, що господарство є юридичною особою, займається виробництвом сільськогосподарської продукції рослинництва і тваринництва.

У разі якщо господарство вже не існує і немає його правонаступника, пільговий стаж підтверджується спеціальними комісіями, що діють при головних управліннях Пенсійного фонду України в областях. Порядок підтвердження періодів роботи, що зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, затверджено постановою № 18-1.

Час проходження строкової військової служби зараховується до стажу роботи, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах трактористу, якщо на момент призову на строкову військову службу особа навчалася за фахом у професійно-технічному навчальному закладі, працювала за професією або займала посаду, що передбачала право на пенсію на пільгових умовах. Час навчання в професійно-технічному навчальному закладі і час проходження строкової військової служби, які зараховуються до пільгового стажу, не повинні перевищувати наявного стажу роботи, що дає право на пенсію на пільгових умовах.

Оксана Карлова
Начальник відділу обслуговування громадян
Глухівського об’єднаного УПФУ Сумської області


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости