Новость из категории: Статті

22 - січня день Соборності

День 22 січня 1919 року ввійшов до національного календаря, як велике державне свято – День Соборності України. Саме тоді на площі перед Київською Софією відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів: на волелюбному зібранні було урочисто проголошено злуку Української народної республіки і Західноукраїнської народної республіки.

Мабуть, не випадково вказаний день збігався з річницею історичного IV Універсалу Центральної Ради, згідно з яким УНР проголошувалась самостійною, незалежною державою. Саме цій знаменній події присвячені виставка - міркування:«Великий акт злуки», яку підготували працівники Глухівської центральної районної бібліотеки.

Книжкова виставка матеріалів, які є в фондах бібліотеки, стала органічним доповненням історико – духовної години «З Україною в серці», яка проводилась в Глухівському краєзнавчому музеї та Дня Соборності «Соборна мати Україна одна на всіх, як оберіг» в професійно – педагогічному коледжі ГНПУ ім. О. Довженка.

В краєзнавчому музеїз виставкою книг ознайомились ті, хто прийшов на захід. Серед них був і Сергій Ющенко, учасник бойових дій на сході України, уродженець села Уздиця, якого було важко поранено в АТО на Луганщині. Рани були не сумісними з життям, та він вижив. Поки що Сергій в інвалідному візку, але є надія, що молодий боєць здолає цю недугу.

 

Свою любов до рідної України духовною музикою, піснями, молитвами передали співаки Народного камерного хору духовної музики Глухівського міського Палацу культури під керівництвом Катерини Кобзар.

В професійно – педагогічному коледжі ГНПУ ім. О. Довженка перед студентами виступили учасники АТО, які відстоюють соборність і незалежність України в наші дні, бійці 16 окремого мотопіхотного батальйону 58 окремої мотопіхотної бригади. Їх позивні «Добрий» і «Лис». Вони служили в роті «Донбас», пережили страхіття Іловайського котла, смерть своїх побратимів. Боєць «Лис», хоч всього на декілька років старший студентів коледжу, та вже точно знає, що таке справжня любов до неньки – України.

 

Слово «соборність» включає в себе єдність і згуртованість. У ньому ми чуємо слово «собор». Собор душі є у кожного із нас. Берегти його означає слідкувати за своїми думками, діями, вчинками. Одним із головних завдань собору душі є знати і пам’ятати свою історію.

Ніна Шубнікова, заввідділом обслуговування Глухівської центральної районної бібліотеки.



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости