Новость из категории: Спорт

Змагалися найсильніші

Усі 12 учасників відкритого фіналу першості Глухова з шахів – 2017 демонстрували гостру комбінаційну гру. Ігри першості проводилися у ЗОШ №6 протягом січня, тричі на тиждень. Крім учасників, визначених раніше, право грати у фіналі вибороли першорозрядники Роман ГУБАТЕНКО та Ілля РУСАКОВИЧ. Серед запрошених були шосткінські КМС: екс - чемпіон Сумщини Микола КОЛОМІЄЦЬ,переможець чемпіонату міста 2016р. Антон РОЖКОВ, та багаторазовий чемпіон Шостки Анатолій КУЗЬМІН.

З найсильніших глухівських шахістів грали КМС Михайло СЕГАЛОВ, Олександр та Ярослав КЕЛЬБАСИ,Олег НІКОЛАЄНКО, а також Олександр МАЛЮТІН, який нещодавно виконав норматив майстра спорту, першорозрядники Сергій СОРОКА, та ветеран Володимир КУЗНЄЦОВ. Регламент передбачав по 1,5 години на партію, плюс 30 секунд на хід кожному. Тут було зіграно багато цікавих партій. А лідерство спочатку захопили О. Малютін і М. Коломієць. І той, і другий не зазнавали поразок, а між собою зіграли унічию. Без особливих втрат йшов наймолодший наш боєць Я. Кельбас - молодший, якого спочатку пощастило здолати лише сильному Рожкову. Потім справи у Малютіна, котрий поспішав, маючи незабаром від`їжджати на на навчання, пішли менш вдало. Він зробив декілька нічиїх,і завершив змагання з 8 очками, при 11 можливих.

Боротьба за високі місця сягнула кульмінації в останньому турі,де змагались пари Коломієць - Сорока і Я. Кельбас - Кузьмін. Перший зі згаданих грав у ранзі чемпіона. Тим не менш, він не захотів поступатися і на йоту, витративши чимало часу, аби пробити оборонні побудови суперника. Це майже вдалося, але у туровому закінченні з пішаками щілинок у захисті Сороки таки не знайшлося. Суперники, зрештою, погодилися на нічию. Микола Коломієць заслужено став тріумфатором, з чим його і вітаємо. Можливо, грай на турнірі Максим НИКОНЕНКО та брати БАЛИЦЬКІ, доля першого місця склалася б трохи по-іншому, але маємо,що маємо.

Виграш у Кузьміна давав Я. Кельбасу шанс зрівнятися результатом з Малютіним, і, згідно з додатковим показником, стати другим. Партія між ними відрізнялася неабиякою напруженістю. Зовні Ярослав не виявляв особливих емоцій, але грав, як то кажуть, у «бісову силу». Суперник вишукував будь-яку можливість перемогти або, бодай, вийти на нічию у протистоянні коня з пішаками проти слона з пішаками. Глухівчанин, однак, повною мірою використовував значні резерви для маневрування слоном в умовах обопільного цугцвангу. І хоча Кузьмін, як зазначили фахівці, наприкінці сподобився на етюдну нічию, але, тим не менш, здався. Таким чином, кандидат у майстри спорту Ярослав Кельбас - молодший став срібним призером чемпіонату. Наші йому вітання, як і бронзовому призеру О. Малютіну. Слід відзначити гостру гру ветерана шахів М. Сегалова ( 4 місце).

Грамоти, призи вручали начальник відділу з фізкультури і спорту Глухівської міськради Михайло ПЛОТНИЦЬКИЙ та голова нашої федерації Андрій МАРТИНЕНКО. Спонсор турніру - підприємець Михайло СЕГАЛОВ заснував 7 грошових призів. Глухівська міська федерація шахів і гравці щиро вдячні йому за це, а керівництву ЗОШ-№6 - за надання затишного приміщення.

Андрій СТЕГНО, суддя турніру

Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости