Новость из категории: Інформація

Отримали спадщину чи коштовний подарунок – маєте задекларувати

Громадяни, які у минулому році отримували доходи у вигляді спадщини чи дарунку коштів, майна, майнових чи немайнових прав, обов’язково мають подати до органу фіскальної служби за місцем реєстрації декларацію про майновий стан та отримані доходи у 2016 році.

Отримали спадщину чи коштовний подарунок – маєте задекларувати

Відповідно до ст. 174 Податкового кодексу України при оподаткуванні спадщини чи подарунку застосовуються такі ставки податку на доходи фізичних осіб: нульова ставка, 5%, а також 18%:
-  за нульовою ставкою оподатковується вартість власності, отриманої від члена сім'ї першого ступеня споріднення (батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені).  Такі спадкоємці не зобов’язані подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи.
-  ставка податку 5% застосовується для будь-якого майна, отриманого від осіб, що не є членами сім’ї першого ступеня споріднення.
-  якщо ж спадщину отримує спадкоємець від спадкодавця-нерезидента або спадкоємець-нерезидент від спадкодавця-резидента, ставка податку становить 18%.

У податковій декларації про майновий стан і доходи за 2016 рік громадяни відображають суму отриманого доходу за звітний рік та визначають податкове зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб за одною із вказаних ставок та військового збору за ставкою 1,5%.

В Шосткинській ОДПІ звертають увагу на те, що останній день подання декларації за 2016 рік – 3 травня 2017 року.

Шосткинська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області

Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости