Новость из категории: Інформація

Якщо не вистачає стажу для призначення пенсії, — його можна… купити

Останнім часом багато запитань, які надходять до спеціалістів Глухівського об’єднаного управління Пенсійного фонду України стосуються права на пенсію тих громадян, у яких не вистачає стажу для призначення пенсії за віком та по інвалідності. Людей дуже цікавить: чи означає, що після досягнення пенсійного віку, не маючи 15 років страхового стажу, вони не матимуть права на пенсію.

Якщо не вистачає стажу для призначення пенсії, — його можна… купити

Порядок нарахування пенсій визначений Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (надалі – Закон).
Розмір пенсії за віком, по інвалідності та втраті годувальника залежить від наявності в особи страхового стажу. У відповідності до ст.26 Закону, особи мають право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 60 років та наявності страхового стажу не менше 15 років.

При цьому, згідно зі ст.28 Закону, мінімальний розмір пенсії за віком, за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок — 30 років страхового стажу, встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом. За кожний повний рік страхового стажу понад 35 років — чоловікам і 30 років — жінкам пенсія за віком збільшується на 1% розміру пенсії, але не більш, як на 1% мінімального розміру пенсії за віком.

Страховий стаж — період, протягом якого особа щомісяця сплачувала страхові внески в сумі, не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Іншими словами, це  той період, за який або роботодавець, або особа особисто сплачували страхові внески до Пенсійного фонду України. Сплатили — є стаж, не сплатили — стажу немає.

Тому значна частина українців, які працювали «неофіційно» та отримували зарплату в конвертах, або були вимушені виїхати на заробітки за кордон, досягнувши пенсійного віку, стикаються із проблемою недостатності страхового стажу.
Для таких осіб статтею 10 Закону України «Про збір та облік  єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» передбачена добровільна участь в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

При цьому з 4 квітня 2013 року можна «купити» стаж і за попередні періоди (помісячно). Тобто, людина може не лише наперед укласти угоду щодо добровільної участі в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, а сплатити внески за попередні періоди, під час яких не перебувала у трудових відносинах. Така одноразова сплата особою ЄСВ за попередні періоди може бути здійснена за окремим договором, укладеним із відповідною податковою інспекцією.
Крім того, таким же чином працівник може здійснити доплату до мінімального страхового внеску. Це потрібно в тому випадку, якщо особа деякий час працювала на неповну ставку.
            
Розмір внеску визначається в Договорі, але сума сплачених внесків за кожний місяць не може бути меншою, ніж мінімальний страховий внесок, з 1 січня 2017 року це 704 грн. (22 % від мінімальної заробітної плати 3200,00 грн.).

Тож, шановні громадяни, пам’ятайте: в нинішній час гарантією отримання майбутньої пенсії є наявність страхового стажу, а добровільне соціальне страхування виступає як один із способів його придбання для багатьох категорій громадян.

Світлана Ткаченко, в.о. начальника Глухівського об’єднаного управління Пенсійного фонду України


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости