Новость из категории: Статті

Про порядок стерилізації безпритульних тварин у Глухові

Шановні глухівчани!

Безпритульні тварини – це суттєва проблема для багатьох міст України, в тому числі й для Глухова. Але, завдяки старанням громадської організації «Захист і турбота про тварин», ситуація в нашому місті не досягла критичної межі. Ці люди не просять грошей за свій труд, не шукають визнання, не афішують свою діяльність. Їх звуть - волонтери. Вони не взмозі пройти повз сумні очі й голодний погляд бездомних тварин. ЛЮДИ з великим серцем і щирою душею власними силами рятують збитих на дорогах собак, хворих кішок, шукають для них господарів. Окрім цього, вони, як і інші, працюють, у них є родини, обов’язки, але кожного дня вони йдуть до притулку з кормом для годування, виділяють власні кошти на лікування тварин-безхатьків, забирають додому нових покинутих напризволяще чотирилапих, піклуючись про те, щоб їх не образили на вулиці нелюди, щоб не загризли на смерть інші тварини, щоб вони не потрапили під колеса автомобіля. Так, на даний момент у волонтерів цієї організації на утриманні перебуває 92 собаки, які були безпритульними.

Про порядок стерилізації безпритульних тварин у Гллухові


У 2016 році міська рада з метою підтримки діяльності громадських організацій, які опікуватимуться безпритульними тваринами, затвердила Програму поводження з тваринами в м. Глухові на 2016 -2020 роки. Відповідно до цієї Програми на території міста проводиться стерилізація тварин, в тому числі й безпритульних.

На рік для виконання цієї послуги з бюджету виділяється 60 тис.грн. Нажаль, створення та утримання притулку для тварин поки ще – непосильна ноша для міського бюджету. А ось для зменшення їх чисельності ми можемо використовувати досвід розвинених країн, а саме метод "вилов – стерилізація – повернення в середовище існування”. На думку Всесвітньої організації охорони здоров'я, це є єдиним гуманним та довгостроковим методом регуляції чисельності тварин, які опинилися на вулиці. Причому, стерилізуються не тільки безхатьки, але й домашні улюбленці, адже безконтрольне розмноження безпородних домашніх тварин – пряма причина поповнення чисельності безпритульних. Наприклад, протягом 2016 року волонтерам ГО «Захист і турбота про тварин» «підкинули» 296 (!) цуценят, для яких довелося шукати господарів. Уявіть, що вони могли б теж опинитися на вулицях міста. Проста математика - за 7 років одна собака та її нащадки здатні привести до 50 цуценят, для кішки цей показник складатиме 420 кошенят.

Тому, протягом 2016 року в рамках Програми було простерилізовано 156 тварин, з них 54 - безпритульних. Вартість стерилізації однієї тварини складала 300 грн. Для порівняння в Харкові стерилізація собаки (до 10 кг) коштувала 500 грн., у Хмільнику – 650 грн., у Броварах – 450 грн., в Херсоні – 494 грн. Якщо ж це безпритульна тварина, то її вилов і перетримка після операції (лікування, вакцинація, годування) коштували ще 200 грн. Тепер простерилізовані коти й собаки не дадуть потомства, що стримає ріст чисельності бездомних тварин. Окрім того, стерилізовані брати наші менші практично не агресивні. Вони повертаються на своє місце проживання й опікуються своєю територією, захищаючи її від чужаків. Спроби ж позбавитись цієї проблеми примітивними методами, накшталт простого відстрілу, є не тільки малоефективними, а й шкідливими. Місто - це не стерильна територія, а справжня екосистема. Тому, в разі повного зникнення собак на певній дільниці міста, їхнє місце займуть нові тварини з сусідніх територій, часто більш агресивні. Дуже ймовірно, що ці «гості» будуть переносниками різної зарази.

Отже, запрошуємо всіх власників собак і котів (безпородних) провести безкоштовну стерилізацію своїх улюбленців. У 2017 році договір на надання цієї послуги укладено з ФОП Старченко Ніною Миколаївною. Звертайтесь за тел.. 0997194349 або 22502 для отримання необхідної інформації.

Також будемо дуже вдячні за будь-яку підтримку громадської організації «Захист і турбота про тварин» - можливо Ви зможете допомогти кормом для котів і собак або виявите бажання когось із них забрати додому. Повірте, що такі тварини стануть для вас найвідданішими друзями.

Безумовно, зараз дуже важко живеться й багатьом людям, але ж тварини в цьому не винні. Будьмо людяними до них!

Управління житлово-комунального господарства та містобудування Глухівської міської ради

Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости