Новость из категории: Новини

День відкритих дверей – непогано, але краще круглий стіл

Нещодавно в одному з глухівських періодичних видань опубліковано лист національного заповідника «Глухів» до 10 членів громадської ради з запрошенням до музею, на день відкритих дверей.

Дивує, що його адресовано лише десяти підписантам відомого звернення до міністерства культури. Їх було набагато більше. Вважаємо, таке запрошення нічим іншим, ніж перекладанням відповідальності О. Д. САВИЦЬКОГО на колектив. Хочемо зазначити, що той має високий науковий потенціал. Втім, це справи не стосується. Багато питань у громади саме до директора. По-перше, щодо стану роботи по збереженню та охороні пам’ятників та архітектурної спадщини. Глухів - місто з великою історією, до якого не можна відноситись, як до звичайного комерційного об’єкта. Заповідник – територія, де формувалося місто. Тут знаходиться фонова забудова, що дає розуміння нашого історичного розвитку. Останнім часом старі будиночки закриваються сайдінгом, також з'явилися будівлі, які перекривають огляд. Пивні павільйони у сквері Шевченка, взагалі, не відповідають проектним рішенням, і сам факт їхнього існування обурює глухівчан.
 
Потребують вивчення та порівняння з іншими – попередніх років - нинішні охоронні договори. Щодо питання культурної роботи . Спостерігаємо, як працюють інші національні заповідники. Поряд з нами Національний історико-культурний заповідник «Гетьманська столиця» робота колективу якого є органічною складовою культурного життя Батурина.
 
Місто над Сеймом наповнюється туристами завдяки фестивалям, мистецьким конкурсам, інтелектуальним та культурним заходам. Оскільки День відкритих дверей не передбачає формату діалогу та звітності перед громадою, то, на нашу думку, доцільнішим буде провести круглий стіл, та розглянути проблемні моменти з залученням депутатського корпусу, культурних та громадських діячів, обов’язково - спеціалістів міністерства культури. В такому форматі буде можливість заслухати доповідь директора та обмінятися думками щодо майбутнього заповідника.
 
Володимир ТРОЦЕНКО, голова глухівської Громадської ради


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости