Новость из категории: Інформація

Був голова, тепер – староста

В У країнi , як відомо, створено майже 370 об'єднаних територiальних громад й обрано 330 старост.

Ще близько 1000 осiб виконують обов'язки старост. I тiльки тепер ухвалено Закон України "Про внесення змiн до деяких законiв України щодо статусу старости села, селища". Його вже підписав і Президент. Закон визначає повноваження старост i пiдстави для їх вiдкликання та впроваджує поняття "старостинський округ".

- Хто такi старости i що входить у старостинський округ?

Пояснює Юлiя ВЕРНІГОР, експерт Асоцiацiї мiст України:

- Загалом посада старости запроваджується в усiх селах, селищах, жителi яких увiйшли до складу об'єднаної територiальної громади. Це не стосується лише сiл та селищ, якi визначенi адмiнiстративним центром об'єднаної громади. Межi старостинського округу визначають сiльська, селищна, мiська ради. Й обирають старосту для представництва iнтересiв жителiв цього округу. До ухвалення закону не було зрозумiло, на яку саме територiю поширюються повноваження старост. Тепер це визначено. Формуватимуть старостинськi округи. Вони можуть охоплювати територiю всiєї об'єднаної територiальної громади або лише одного села чи кiлькох населених пунктiв, якi ранiше входили до складу однiєї мiсцевої ради. У межi округiв можуть вносити змiни сiльськi, селищнi чи мiськi ради об'єднаної громади для полiпшення зв'язкiв старости з населенням.

- Якими саме повноваженнями надiлили старост?

- Старости представлятимуть та захищатимуть права й законнi iнтереси жителiв сiл, селищ у межах старостинського округу. Крiм того, вони монiторитимуть, як у їхньому окрузi виконують рiшення органiв мiсцевого самоврядування об'єднаної територiальної громади, розпорядження посадових осiб. Наприклад, староста може збирати документи вiд жителiв округу та передавати їх на розгляд виконкому органу мiсцевого самоврядування. Можливо, їм делегують повноваження щодо завiрення копiй документiв, оформлення довiдок для мешканцiв тощо. А ще старости мають стежити за станом довкiлля, а також об'єктiв соцiальної та комунальної iнфраструктури, за правопорядком. Серед їхнiх повноважень -- обстоювання iнтересiв жителiв округу у сферi соцiального захисту, культури, освiти, спорту, туризму, житлово-комунального господарства. Старости мають дбати, щоб у їхньому окрузi люди могли працевлаштовуватися, отримувати медичну допомогу, створювати громадськi органiзацiї.

- Старост обиратимуть?


- Так. До виборiв призначають виконувача обов'язкiв старости. Це може бути колишнiй голова сiльської чи селищної ради або ж секретар. Якщо ж у населеному пунктi не було нi голови, нi секретаря, виконувача обов'язкiв старости теж не буде. У такому разi слiд якомога швидше проводити вибори. Обирають старосту на п'ять рокiв.

За матеріалами expres . ua / news /2017/03/16/232981- buv - golova - starosta - ukrayini - uzakoneno - diyalnist - novyh - kerivnykiv - sil



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости