Новость из категории: Статті

Вчасно виявити меланому - зберегти життя

Меланома – одна з найбільш злоякісних пухлин шкіри, що швидко (зазвичай, протягом року) призводить до смерті. В Україні щорічно реєструється близько 1000 нових випадків захворювання на неї, найбільше – у промислово розвинутих регіонах (Донецька, Дніпропетровська, Запорізька, Луганська області). На Глухівщині останніми роками ситуація стабільна: щороку близько 20 випадків раку шкіри, та 2-3 – меланоми. Дякуючи Богові, від неї у нас поки ще ніхто не вмер. А взагалі летальність від меланоми у нас сягає 95 %, тоді як країнах ЄС – лише 5%. Така шокуючи різниця, є, головним чином, наслідком пізньої діагностики.

Тож своєчасне попередження про меланому, без перебільшення, коштує життя. Саме тому в нашій країні започатковано традицію проведення Дня діагностики меланоми. Цього року він припадає на 13 квітня. Всі, хто бажає обслідуватися на предмет наявності ознак цього, або інших небезпечних новоутворень шкіри, може звертатися 13. 04. 17р. до кабінетів №№ 24 і 28 дорослої, та №7 – дитячої, поліклінік, де надаватимуть допомогу кваліфіковані фахівці.
 
Аби захистити шкіру від негативного впливу навколишнього середовища, а також уберегтися від меланоми, лікарі радять наступне: - Відмовитися від солярію; - не пускати дітей до 3 років на пляж; - використовувати сонцезахисні засоби ; - систематично оглядати шкіру, щоб виявити підозрілі новоутворення; - при їх знаходженні, або травмі родимки, негайно звертатися до лікаря-дерматолога; - не заклеювати родимки пластиром; - провести дерматоскопію усіх підозрілих родимок та новоутворень .
 
Олена КОВАЛЕНКО, районний дерматовенеролог


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости