Новость из категории: Інформація

Дотримання мінімального розміру заробітної плати – обов’язок кожного роботодавця

Держава гарантує виплату заробітної плати найманим працівникам у розмірі не нижче мінімального, яка згідно Бюджетного кодексу України визначається Законом про Державний бюджет на відповідний рік. Розмір мінімальної заробітної плати на 2017 рік, затверджений Законом України "Про Державний бюджет України на 2017 рік” та складає 3200 грн. на місяць (або 19,34 грн. за годину у погодинному розмірі). З 1 січня 2017 року жодному працівнику, у тому числі у бюджетній сфері, не може нараховуватись заробітна плата менше 3200 грн. за повний місяць. Виконувати цю норму потрібно як юридичним особам, так і фізичним особам - роботодавцям. Роботодавець зобов’язаний щомісяця нараховувати працівнику за повний відпрацьований місяць заробітну плату не менше, ніж у встановленому законодавством розмірі, яка може складатися з окладу, премій, надбавок та інших постійних доплат.

Правило нарахування зарплати не нижче мінімальної не працює лише коли згідно трудового договору робота проводиться на умовах неповного робочого часу, а також при невиконанні працівником в повному обсязі місячної норми праці. У цих випадках заробітна плата виплачуватиметься пропорційно виконаному обсягу роботи. Слід звернути увагу, що до Закону України "Про оплату праці” були внесені зміни щодо самої системи оплати праці. Зокрема, відповідно цих змін посадові оклади потрібно визначати на рівні не нижче за прожитковий мінімум для працездатних осіб, встановлений на 1 січня календарного року (у 2017 році – 1600 грн.).
 
І якщо нарахована заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, складається лише з такого окладу, розмір якого є нижчим за законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, роботодавець повинен здійснити доплату до рівня мінімальної заробітної плати. У разі недотримання вищезазначених вимог законодавства про працю роботодавці несуть фінансову та адміністративну відповідальність. Зокрема, фінансова відповідальність за кожного працівника при недотриманні мінімальних державних гарантій в оплаті праці становить 10 мінімальних зарплат або 32 000 грн. Крім того, внесено зміни до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», якими передбачено з 01.01.2017 року надання органам місцевого самоврядування повноважень здійснення на відповідних територіях контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення у порядку, встановленому законодавством та накладення штрафів за його порушення.
 
Також з 1 січня поточного року передбачено новий вид фінансової відповідальності – за не допуск державного інспектора праці до перевірки, коли вона здійснюється з метою виявлення працівників з неоформленими трудовими договорами, виплати заробітної плати без нарахування і сплати єдиного внеску (виплата зарплати у конверті) — у 100-кратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення або 320 000 грн. То ж, шановні роботодавці, подбайте про соціальну захищеність ваших працівників і пам’ятайте, що бізнес повинен бути не тільки законослухняним, але й соціально-відповідальним!


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости