Новость из категории: Статті

Про доступність до об’єктів соціальної сфери у Глухові

Соціальний розвиток м.Глухова в контексті розвитку всієї країни спрямований на доведення певних місцевих соціальних стандартів до міжнародного (європейського) рівня, створення нового рівня якості життя людей з інвалідністю, передусім через створення комплексного підходу до вирішення проблем, які відповідають вимогам Конвенції про права інвалідів. Зокрема, це: підвищення рівня поінформованості населення про особливі потреби людей з інвалідністю; формування поваги до їхніх прав особистості та гідності; забезпечення доступу людей з інвалідністю до об'єктів громадського й цивільного призначення, благоустрою, транспортної інфраструктури, дорожнього сервісу, транспорту, інформації і зв'язку, а також з урахуванням їхніх індивідуальних можливостей, здібностей та інтересів – до освіти, праці, культури, фізичної культури й спорту.

Забезпечення вільного доступу і можливості переміщення в різних об'єктах громадського користування є важливим фактором подолання безпорадності й ізольованості людей з інвалідністю. Архітектурна доступність, як і доступність в інших сферах, підвищує шанси цих людей знайти роботу, здобути освіту, користуватися громадськими послугами, приймати участь в різних соціальних, культурних, оздоровчих заходах і, таким чином, бути активними членами суспільства, як з соціальної, так і з економічної позиції. На даний час у місті влаштовано 100 пандусів, в центральній частині міста вулично-дорожня мережа обладнана з’їздами та понижуючими бордюрами. Створені необхідні умови для доступу інвалідів до приміщень тер центру, центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів, відділення пенсійного фонду, лікарні, аптек, автостанції, банків, міськвиконкому, міськрайонного центру зайнятості, магазинів та інших громадських та адміністративних об’єктів міста. Два житлових будинки обладнані пандусами. Два житлових будинки обладнані пандусами: по вул. Терещенків, 55 та по вул. Вознесенська, 1а. В багатоквартирному будинку по вул. Героїв Крут, 2, де мешкає дитина-інвалід, обладнано ліфтом–підйомником. При проектуванні будівництва, реконструкції враховується забезпечення можливості доступу до об’єкта маломобільних груп населення. Одним з об’єктів є торговельних комплекс по вул. Терещенків 28а (АТБ), в якому забезпечено без бар’єрний доступ громадян з обмеженими фізичними можливостями до його торгового залу. Поряд з тим не завжди пандуси до об’єктів влаштовуються у відповідності до діючим нормам. До більшості об’єктів відсутня повна доступність яка передбачає без бар’єрне пересування по прилеглої території, доступний вхід у будівлю, через головний вхід до рівня першого поверху, доступний вхід у середині будівлі до усіх приміщень, доступний та пристосований туалет.
 
Прикладом повної доступності у нашому місті є лише приміщення управління соціального захисту населення міської ради, яке розташоване по вул. Курлука 1/3, приміщення районного управління соціального захисту населення, яке розташоване по вул. Інститутська, 17 та Глухівський міський центр реабілітації для дітей-інвалідів вул. Інститутська, 3 На цей час людей з обмеженими фізичними можливостями сприймають вже не лише як пацієнтів спеціальних установ або просто непрацездатних осіб, якими потрібно опікуватися, а як громадян, яких потрібно залучати до суспільної діяльності. Відповідно ст.. 26 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» установи та організації зобов’язані створити умови для безперешкодного доступу інвалідівзабезпечення без бар’єрного доступу це стосується улаштуванню з’їздів на перехрестях вулиць, влаштування повної доступності в адміністративних будівлях, будівлях навчальних закладів, медичних установах, установки світлофорів з звуковим сигналом на перехрестях доріг, пристосування транспортних засобів для перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями, установки табличок з інформацією про установи рельєфно–крапковим шрифтом (шрифтом Брайля) та інше.
 
Створення належних умов життєдіяльності незахищених верств населення є одним з найважливіших завдань, які гостро стоять перед органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, роботодавцями, громадськими організаціями та всіма небайдужими людьми.
 
Начальник відділу О.О.Хренов


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости