Новость из категории: Новини / Новини з відео

Відповідальна та кропітка робота центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів у Глухові (відео)

З Тамарою Іванівною Яриною, яка працює директором з моменту заснування центру реабілітації, ми познайомились наприкінці 2016 року, перед самим новим роком, саме коли колективом центру соціальної реабілітації були дуже яскраво проведені новорічні ранки для дітей-інвалідів, тоді і з’явилась ідея взяти інтерв’ю та зробити відеоматеріал про діяльність цього закладу. Про роботу центру, його досягнення та проблемами і піде розмова у нашому матеріалі.

Отже, Тамара Іванівна розповіла, що Глухівський міський центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів створений у січні 2011 року та розрахований на 30 відвідувань на день. Штатна чисельність працівників Центру складає 8 штатних одиниць, з них: педагогічні працівники (соціальні педагоги, вихователь, логопед, музичний керівник), 1 Медичний працівник. З 2013 року реабілітаційний центр розташований у відреставрованому в 2012 році приміщенні, яке є повністю безперешкодним для осіб з обмеженими фізичними можливостями. Вхідна частина облаштована пандусом, кнопкою виклику, інформаційною вивіскою зі шрифтом Брайля.

 

Центр реабілітації має тренажерну залу, де проводяться заняття з інтенсивної, фізичної реабілітації, медичний кабінет, учбовий клас оснащений комп’ютерами, ігрову кімнату, учбовий клас для ранньої реабілітації, швейну майстерню, сенсорну кімнату.

Реабілітаційні заходи спрямовані на формування життєвої компетентності дитини або повернення її до активної участі в житті, відновлення соціального статусу і здатності до соціально-побутової і громадської діяльності шляхом забезпечення соціальних нормативів. Також здійснюється психологічна діагностика дитини, визначення і використання форм, методів та засобів психологічної корекції, консультування і психологічного прогнозування.

Крім того, ще основними форматами і методами реабілітації є: лікувальна фізкультура, лікувальний масаж, трудова терапія.

Глухівський міський центр реабілітації працює за такими напрямками:

- рання соціальна реабілітація (від 3- х місяців до 7 років)

- соціально – побутова реабілітація та трудова реабілітація (діти, які закінчили допоміжну школу та ненаучувані)

- медичний супровід (масаж, лікувально – фізична культура).

У центрі реабілітації працює група «Матері та дитини». Групу відвідує 12 дітей групи ризику віком від 1-го до 3 - ох років разом з батьками. Група створена з метою допомоги батькам у вихованні дитини з певними вадами, психологічна допомога батькам, підготовка батьків до участі в реабілітаційному процесі. Заняття проводяться 1 раз на тиждень.

Протягом 2016 року послугами реабілітаційного центру скористались 90 дітей-інвалідів, що становить 97 % від потребуючих та 10 інвалідів, а також 31 дитина групи ризику.

Послуги з масажу та ЛФК отримали 96 дітей, що становить 1409 відвідування (4227 масажних одиниці ). Логопедом проведено 267 групових та 348 індивідуальних заняття. Соціальними педагогами проведено 2047 групових та 1176 індивідуальних занять. 131 консультація для батьків, а також 810 занять з музикотерапії. Вихователем проведено 445 групових та 213 індивідуальних занять.

Після декількох курсів масажу та ЛФК у дітей покращились фізичні показники розвитку - знято діагноз: дисплазія тазостегнового суглоба - 20 дітям , гідроцефалія - 5 дітям, пренатальна енцефалопатія – 6 дітям, синдром м’язової дистонії – 7 дітям, кривошия – 4 дитині, вроджений вивих стегон – 3 дітям . Інтегровано до дошкільних навчальних закладів 3 дитини-інваліда та 15 дітей групи ризику.

З метою покращення якості та розширення переліку реабілітаційних послуг у 2013 році педагог соціальний та вихователь пройшли курси підвищення кваліфікації на базі Державного комплексу соціальної реабілітації дітей-інвалідів в місті Миколаїв. Велика увага працівників центру приділяється самоосвіті, а саме постійно ведеться робота по вивченню новітніх методичних розробок по реабілітації дітей з метою застосування їх на практиці. У минулому році впроваджено АВА терапію, яка дає змогу розвивати рецептивну та експресивну мови у аутичних дітей. Музичні заняття проводяться за методикою Железнових, щокварталу оновлюється репертуар. Оновлена база дидактичних матеріалів на персональний комп’ютер, які використовуються під час реабілітаційних занять в молодшій групі. (розвиваючі ігри, мультфільми, казки та презентації за темами : геометричні фігури, кольори, частини доби, пори року та інші).

Приймали участь у Міжнародному науково-практичному семінарі «Європейський досвід освіти і соціальної інклюзії дітей із синдромом Дауна та аутизму», а також у роботі Всеукраїнської науково-практичної конференції «Актуальні проблеми підготовки фахівців соціальної роботи» на базі Глухівського національного педагогічного університету ім. Олександра Довженка. У травні реабілітаційний центр приймав закордонних гостей з Німеччини Вольфа Бльомерса, Європейського координатора програм бакалаврату та магістратури із соціального включення, доктора педагогічних наук, професора Університету прикладних наук та Норберта Штормера, доктора наук, професора Університету прикладних наук Циттау-Герлиц.

У центрі реабілітації створена художньо театральна студія «Дивосвіт», яка щороку приймає участь у обласному фестивалі дитячої творчості «Розмай» та Сумському обласному інтеграційному театральному фестивалі людей з функціональними обмеженнями «Веселка».

Для розвитку творчих здібностей організовуються виставки дитячих робіт, малюнків, відзначаються народні свята, проходять дитячі ранки, на яких виступають самі вихованці центру. Роботи дітей Центру займають призові місця на конкурсах місцевого та обласного рівнів.

З метою підвищення самооцінки дитини в Центрі створені та функціонують гуртки за інтересами, а саме: «Вокал та хореографія», «Подарунки власними руками», «Комп’ютерний світ», «Смак», «Паперове диво», «Танцювальний гурток» та інші.

Відповідно до державних стандартів з соціальної реабілітації матеріально-технічна база Центру налічує необхідну кількість обладнання. За рахунок спонсорської допомоги для дітей облаштований ігровий майданчик, придбані дитячі тренажери, комп’ютерна приставка, холодильник, а також придбана фарба та власними силами зроблений косметичний ремонт комп’ютерного класу. Створений живий куточок, де діти вчаться доглядати за тваринами. Впроваджено равликотерапію.

Протягом року проведена робота з підприємцями та приватними особами міста по збору коштів на зміцнення матеріально-технічної бази реабілітаційного центру зібрано 41387 грн. (матеріальна допомога – 4600 грн.; продукти – 27787 грн.; поличка для взуття – 1500 грн., телевізори (2 шт.) – 7500 грн.

У 2016 році за рахунок місцевого бюджету придбано реабілітаційне обладнання на суму 15 тис. грн.

Спонсори, що допомагали у 2016 році : ТОВ «Велетень» та особисто Надія Вайло, Микола Козлов регіональний директор групи «Росток-Холдінг» в Сумській області, Глухівська міська організація політична партія «Українське об’єднання патріотів – УКРОП», Оксана Буц, Наталія Карпеко, Лариса Курятникова, Олена Максименко, Галина Пригара, Валерій Шумицький, Людмила Карауш, Ігор Греков, Альбіна Усманова, Олександр Сліпенко, Ніна Старченко, Анатолій Москаленко, Світлана Ащаулова, Ольга Божок, Марія Лежавська та небайдужі мешканці міста.

За сумлінну працю, створення належних умов для всебічного розвитку дітей з обмеженими можливостями, впровадження новітніх методик соціальної, психолого-педагогічної та медичної реабілітації у 2013 році колектив центру занесений до Книги пошани міста, а також у 2015 році відзначений почесною грамотою Сумської обласної ради.

Треба зазначити, що це дійсно відповідальна та клопітлива робота, яка заслуговує на вдячність та повагу від мешканців нашого міста. Тож, хочеться побажати колективу центру міцного здоров’я, щастя і добра.

Підготували: Микола Захарченко, Олександр Фурс.



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости