Новость из категории: Новини / Новини з відео

Графіті: хуліганський вибрик, крок до справжнього мистецтва? (відео)

На позаминулому тижні якийсь спритний молодик обмалював чорною балонною фарбою стіни одразу трьох будівель: Тріумфальної Брами, Міського Палацу Культури, Офісу ТРК ГЛУХІВ. Малюнки дуже схожі за манерою виконання на ті, що 2 місяці тому нанесли на підніжжя колон Тріумфальної Брами. Керівник НЗ «Глухів» Олексій САВИЦЬКИЙ, у віданні якого знаходиться пам’ятка архітектури, написав тоді заяву до поліції. На жаль, розшукати «автора» тоді не спромоглися. Згодом пристрасті навколо графіті згасли, малюнки у Брамі забілили – немов і не було. Тепер невідомий молодик з явними ознаками творчого свербіння знову заявив про себе. Подейкують що вже й не невідомий – начебто дані відеспостереження з камер відомого міського депутата – ініціатора програми «Безпечне місто» дозволили ідентифікувати його особу. Може час притягнути і до відповідальності?

Директор ТРК ГЛУХІВ Василь ЯРМАК такої думки на цей рахунок:
- Ніякими заборонами або показовими покараннями проблему графіті не вирішиш. Доцільнішим буде організувати любителів стінних малюнків, звести з місцевими художниками, аби ті ознайомили їх з азами образотворчого мистецтва, провели якісь майстер- класи, пояснили, як, наприклад, підбирати фарби. У цивілізованому світі графіті вже давно визнали частиною альтернативного мистецтва, і багато де настінні композиції дуже вдало доповнюють міський пейзаж. Хай і наших «художників» зберуть, навчать, потім виділять місця для творчості, і – вперед. Готовий закупити для них балончики з різнокольоровими фарбами. Хай малюють, але нормально, зі смаком, а не чорні страшилки.

Згодьтеся, доволі слушна пропозиція. До речі, графіті – не такий вже й новий культурний феномен. За великим рахунком, фрески Сікстинської капели або настінні розписи Михайлівського собору в Києві те ж саме графіті, але найвищого художнього рівня. Наші майстри-розбишаки, звичайно, до такого не підтягнуться, але добротний стріт-арт їм цілком до наснаги.
 
Андрій КОВАЛЕНКО
 


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости