Новость из категории: Новини

Втілена мрія Мічуріна – на Глухівщині зібрано вражай 104 центнери з гектара

Глухівщина продовжує залишатися лідером нинішніх жнив. Тут, на, підкреслимо це окремо, далеко не найбагатших грунтах отримують пересічно по 57 ц/га ранніх зернових – на 2 центнери більше, ніж у найближчих «переслідувачів» - аграріїв Конотопщини (55,1) та Кролевеччини (55 ц/га) Не погрішу проти істини, коли скажу, що найбільший внесок у спільний дожинок робить ТОВ «Велетень».

Середня врожайність ранніх зернових на його ланах – близько 70 ц/га. Але тут домоглися ще й, дійсно, рекордної віддачі озимини. Так, посіяна минулої осені пшениця сорту «Актер» дала аж 104 центнери з гектара. Це вже знайшло належне висвітлення на шпальтах ЗМІ . Сто центнерів з гектара, дійсно, знаковий рубіж. Щоправда, автор цих рядків вже був свідком подібного ще в серпні далекого 1992 року, коли гостював у знайомого польського фермера. З його скромної, на чверть гектара, нивки зібрали тоді аж 2,5 тони пшениці. Такий результат видавався мені просто вражаючим, особливо з огляду, що навіть наша піснувата рілля у порівнянні з тамтешньою, яка, взагалі, скидається на якесь місиво глини та подрібнених камінців, видавалася справжньою «подрайскою землицею».
 
Господар не особливо поділяв моє захоплення:- Цілком очікуваний результат, і жодних особливих секретів – просто дотримувався технології, й насіння не наше - голландське.
Зазначимо, що міжнародні фахівці вважають врожайність на рівні 100 ц/га оптимальною для України - такою, яка дозволить їй стати лідером на світовому ринку зерна.
 
Минулого року, на День працівника сільського господарства, керівник «Велетня» Надія ВАЙЛО повідомила нашому кореспонденту, що врожайність кукурудзи на деяких ділянках її агропідприємства перетнула показник 100 ц/га. Спливло трохи більше за півроку – і ось, маємо, як то кажуть, що маємо. Останню фразу вживаю виключно в позитивному контексті – дуже нетипово, як для нинішнього непростого часу. Цікаво, що в самому «Велетні» оцінюють свій здобуток приблизно як польський селянин майже 30 років тому, відносячи його, головним чином, на чітке дотримання агротехніки, сприятливі погодні умови та прекрасний насіннєвий матеріал. Приблизно половину з 2 тис. га. озимого клину господарства було засіяно сортами української, інше – зарубіжної селекції. Перші дають на коло 60 - 65 центнерів, другі - 90 ц/га, та вище. Висновок: сільгоспвиробникам Глухівщини цілком до снаги отримувати європейські врожаї. Справа залишається за малим – успішним вітчизняним селекціонером. Втім, це вже, як то кажуть, не наш клопіт.
 
Андрій КОВАЛЕНКО


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости