Новость из категории: Статті

Битва за землю

Про величезну державу, яку створили гуни, що простяглася від Єнисея до Ордосу і від Тянь-Шанських гір аж до Манчжурії, відомо всім історикам, а з чого починалась ця держава – за сімома замками… Більше 2 тисячоліть пройшло з тих пір, а серед нащадків гунів і досі живе легенда про ті героїчні часи.

Тоді доля для гунів була неприхильною. Під натиском ворожих племен гуни у складі 24 племен змушені були відступати у степ. Через 5 років вождем став 20-тирічний Моде, у якого вождь могутнього племені дунху вимагав почергово віддати свого найкращого коня, потім – улюблену красуню-дружину. Моде виконав вимоги. Коли ж ворог зажадав, щоб гуни віддали неродючу піщану землю на кордоні, Моде зібрав раду князів, щоб прийняти правильне рішення.

На цій раді сім князів із 24-х висловились за те, щоб віддати без бою цю «нікчемну» землю на межі. Інші висловилися за збройну відсіч ворогу. Потім заговорив Моде. Його слова про землю засвідчили високу мудрість молодого вождя-воїна. «Земля, - говорив вождь гунів, - це не пісок пустинь, не солончак степів, не чорна грязюка на берегах річок. Земля – це не те, що попираємо ми своїми ногами і вимірюємо довжиною пробігу коня. Земля – це те, без чого не має і не може бути життя …

Втрату стад і отар можна поповнити приплодом. А землі, що віддані ворогу, не відновити нічим …

Земля - основа всієї держави і основа кожної окремої людини. Втративши землю, людина втрачає все: могили предків, що є третиною його сили, кочів’я, де живе людина, що є другою третиною його сили; юрту, де він виховує своє потомство, що є останньою третиною його сили …»

Він безжально стратив князів, що висловились за здачу земель, і наказав полководцям підняти тумани в похід на ворога …

Микола Гурець, Микола Захарченко

P / S .

Історія має здатність трагічним чином повторюватись, якщо забувати її значущі події. В Україні битва за землю ще тільки починається …

Історична довідка:

У Олеся Бабія є версія походження слова "гуни”: гуни могли означати те ж саме, що й куни. "Куна” на древньоскандинавській мові означає "дружина”. Отже назва військової верстви та правлячої еліти слов’янських племен для північних германців поширювалось на весь народ. Тим більше, що у Середньовіччі скандинави вживали щодо України назву Кунагард.
Князівська дружина більшу частину свого життя проводила у походах, на конях. В суспільній ієрархії ж стародавньої України це була категорія "кінних людей". Тоді куни або гуни - це "кінні", тобто - соціальна верства, яка оточувала українського володаря. Про європейських гунів можна писати багато. Але вмістити їхнє життя і дії в межі будь-якої газетної статті неможливо. Пишатися такими предками міг би будь-який народ Європи. Наш князь-імператор Гатило не поступиться у славі та чести Олександру Македонському і Цезарю. Та хто про нього знає? Завдяки діяльности чи, швидше, бездіяльности українських істориків, сучасні українці відлучені від найславетнішого періоду своєї історії.



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости