Новость из категории: Новини

Глухівська громада стала переможцем

«Маємо заощаджувати!» – цю фразу українці чують все частіше. Заощадження ресурсів, зокрема енергетичних – завдання, яке нині стоїть перед нами всіма. Ні для кого не є новиною, що для місцевого самоврядування питання енергоефективності повинно бути пріоритетним. Зекономлені кошти можна розподіляти на різні інфраструктурні проекти чи капітальні видатки в тих чи інших галузях життєдіяльності.  Цьогоріч Глухівська міська рада прийняла рішення про приєднання до міжнародної європейської ініціативи «Угода мерів». Підписанти угоди беруть на себе зобов'язання скоротити на своїй території викиди СО2 (та, за можливості, інших парникових газів) щонайменше на 30% до 2030 року за рахунок заходів з підвищення енергоефективності та використання відновлюваних джерел енергії, а також підвищувати стійкість за рахунок адаптації до наслідків зміни клімату. Другим нашим кроком стала участь у конкурсі на розроблення та написання «Плану дій зі сталого енергетичного розвитку та клімату для малих громад».

Конкурс проходив за ініціативою Фонду "Регіонального центру економічних досліджень та підтримки бізнесу" в межах проекту українсько-німецького співробітництва "Енергоефективність у громадах II", який підтримує створення та вдосконалення власної системи муніципального енергоменеджменту. Глухівська громада здобула перемогу у конкурсі та набула право за рахунок співфінансування Фонду отримати розроблений виключно для Глухова План дій, який буде містити конкретні заходи з підвищення енергоефективності та використання відновлюваних джерел енергії в нашому місті. Також, Фонд буде надавати нам консультаційну допомогу в плані відпрацювання з досвідченими експертами конкретних проектних пропозицій та формування першочергових заходів. Ця перемога надає громаді Глухова можливість вийти на міжнародний рівень та залучити кошти європейських донорів для втілення в життя заходів із скорочення споживання енергоресурсів і впровадження альтернативних джерел енергії.
 
Тому, 19-20 жовтня ми взяли участь у Другій всеукраїнській конференції співробітництва малих міст, селищ та об’єднаних територіальних громад України з питань енергобезпеки , енергоефективності, довкілля та сталого розвитку, яка проходила в місті Лубни. Також, громада Глухова стала учасником «Парасолькового проекту», який було започатковано як продовження Всеукраїнського проекту "Організація малих міст України, громадського суспільства та експертного середовища у питаннях енергонебезпеки", що передбачає підтримку децентралізованого підходу до енергетичної безпеки громади в питаннях модернізації і автоматизації муніципального освітлення, модернізації водопостачання і водовідведення, альтернативної енергетики в громадах, переробки твердих побутових відходів, тощо.


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости