Новость из категории: Новини / Новини з відео

Пішохідна розмітка: як соломка в чужому оці (відео)

З віднедавна позначився ще один камінь спотикання у відносинах міської влади з її опонентами - питання розмітки пішохідних переходів.


Пролунало, зокрема, що неправильно нанесено розмітку на перехресті Путивльської та Суворова. Таку оцінку начебто підтвердили й у дорожній поліції. На наше запитання з цього приводу начальник міського відділу ЖКГ та архітектури Марія СЕГЕДА зазначила:

 

- Дійсно, є такий прорахунок за виконавцями робіт. Але на фоні того, що зроблено в цій царині нинішнього року - набагато більше і якісніше, до речі, ніж за відповідні періоди минулою владою, якісь гучні звинувачення на нашу адресу – це, вибачте, роздмухувати з мухи слона.

Щодо обсягів нанесення пішохідної розмітки можна цілком погодитися: навіть візуально помітно, що її стало більше, і вона набагато якісніша.


Тут, однак, варто довіряти не очам, а мові конкретних цифр. А вони нам говорять наступне: 2017р. на пішохідну розмітку витрачено близько 200тис. (точніше – 199 839) грн., при тому, що вартість її квадратного метра становила 79,35 грн., насамперед завдяки застосуванню процедури Prozorro - тоді як , скажімо, відповідний показник 2015р., для пішохідних переходів, які наносилися «Глухівбудом»: 143,53, і 169,29 , а 2014р. – 119,94 грн. за кв.м.

Подекуди – там, де зберігаються фрагменти старої пішохідної «зебри» (наприклад на переході під світлофор, з боку колишнього тиру на автостанцію) помітно, що смуга, нанесена декілька років тому коротша та вужча і знаходиться зовсім не там, де вимагається чинними національними стандартами України, прийнятими 2010 року (ДСТУ 2587: 2010).


Хтось занотував це – і відклав у глибини своєї пам’яті, а хтось… Депутата міської ради Олександра БУЙКОВА побачене спонукало зробити деякі підрахунки. Він заміряв розміри і кількість пішохідних смуг, які наносилися 2015 року, в т. ч. й на перехресті Києво – Московської та Шевченка. Виявилося, довжина кожної з 9 смуг останньої складала 2,5 м., ширина – 30 см., і всього їх дев’ять. За чинними ж стандартами відповідні параметри мають складати: 4 м., 40см., а загальна кількість – 10. Саме цим параметрам повністю відповідала «зебра», нанесена нинішнього, 2017 року.


Далі народний обранець зазначає:

- Не треба мати великого розуму, аби підрахувати, що площа розмітки «Глухівбуду» в районі перетину К- Московської та Шевченка, біля ТРЦ «Юність» складає 6, 75 кв. м., а повинна – 16 кв. м., як зараз. Отже, напрошується висновок, що вона в 2015р. була у 2,37 рази (на 58%), меншою за передбачену законодавством. Якщо така тенденція мала місце на всіх об’єктах, які «зафарбовував» «Глухівбуд», виходить, 58% коштів громади, виділених для розмітки пішохідних переходів цілком могли бути використані, як би його ввічливіше сказати … не зовсім належним чином. 58% від 340013 грн. виділених на нанесення пішохідної розмітки ФОП «Гриб» та «Глухівбуду» протягом 2011 – 2015 років – це майже 200 тис. (197207) грн. Цікаво, чи не так! І ніхто тоді не бачив жодних порушень, хоча вони просто кидалися у вічі.

Коментарі залишаємо за читачем.

Андрій КОВАЛЕНКО



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости