Новость из категории: Статті

Що таке соціальні послуги? Хто їх надає і як їх отримати?

Соціальні послуги є важливими оскільки вони відображають соціальні цінності, якість життя, рівень економічного розвитку, рівень дотримання прав людини та загалом демократичне управління. Протягом всіх років незалежності Україна намагається реформувати систему надання соціальних послуг. В Україні такі поняття як «послуги», «державні послуги», «публічні послуги», та «соціальні послуги» часто вживаються як синоніми, нівелюючи при цьому відмінності, які існують між ними. При використанні поняття «послуги», як правило, головний акцент робиться на юридичних аспектах, зокрема на адміністративній процедурі їх надання. Поняття «послуга» визначається як будь – який захід або вигоду, які одна сторона може запропонувати іншій і які не є матеріальними та не призводять до заволодіння будь – чим. Державні органи використовують найчастіше термін «послуга» у значенні «державна послуга». Тобто під поняттям «державні послуги» розуміються такі послуги, забезпечення яких бере на себе держава. Часто зустрічається термін «публічні послуги». Саме з державними послугами найчастіше й ототожнюються публічні чому сприяє і те, що англійською термін public serviсe означає як «публічні». Термін «публічні послуги» набагато ширший за значенням від «державних послуг», оскільки, на відміну від державних послуг, суб’єктом надання яких є виключно держава, їх можуть надавати як державні, так і недержавні структури. Особливістю публічних послуг є наявність для них регламентів, зумовлених державою і державний нагляд за їхнім наданням.

Щодо поняття соціальних послуг та їх співвідношення з публічними, можна зазначити, що ці послуги розрізняються. Соціальні послуги визначаються

у Законі України від 19 червня 2003 р. «Про соціальні послуги» як комплекс правових, економічних, психологічних, освітніх, медичних, реабілітаційних, та інших заходів, спрямованих на окремі соціальні групи чи індивідів, які перебувають у складних життєвих обставинах, та потребують сторонньої допомоги з метою поліпшення або відтворення їх життєдіяльності, соціальної адаптації, та повернення до повноцінного життя. Як правило, соціальні послуги на відміну від публічних можуть надаватися лише громадянам, а не юридичним особам. Порядок надання соціальних послуг чітко регламентований законодавством, для них характерна адресна спрямованість, вони надаються лише в межах цільової державної програми, їх фінансування здійснюється за рахунок бюджетних коштів. Отже, для соціальних послуг характерними є, по-перше, суб’єкти, що надають і споживають ці послуги; по-друге, процедура надання і фінансування послуги; по-третє, імперативний метод регулювання правовідносин, що виникають. Обсяг послуги, що надається, визначається не сторонами, а нормативними приписами держави.

Організаційні та правові засади надання соціальних послуг були визначені Законом України «Про соціальні послуги» в 2003 році. У Законі задекларовано перехід від моделі соціального захисту, що базується на непрозорих різноманітних пільгах і неефективних соціальних грошових виплатах, до сучасної, економічно обґрунтованої та дієвої моделі – надання соціальних послуг. Проте базовими формами соціального захисту населення в Україні залишаються соціальні виплати та пільги, а соціальні послуги є відносно новою в нашій державі складовою соціального захисту, яка ще не в повній мірі охоплює соціально вразливі та незахищені верстви населення.

Згаданим законом визначається, що основними формами надання соціальних послуг є матеріальна допомога та соціальне обслуговування. Останнє здійснюється за місцем проживання особи (вдома), за місцем проживання (перебування) дитини у сім’ях громадян, які відповідно до договору надають послуги щодо утримання та виховання дитини (прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу, сім’ї патронатних вихователів), у стаціонарних інтернатних установах та закладах, у реабілітаційних установах та закладах, в установах та закладах денного перебування, в установах та закладах тимчасового або постійного перебування, у територіальних центрах надання соціальних послуг, в інших закладах соціальної підтримки (догляду).

Законодавством визначено такі види соціальних послуг: соціально-побутові, психологічні послуги, соціально-педагогічні, соціально-медичні, соціально-економічні, юридичні, послуги з працевлаштування, інформаційні. При цьому перелік видів послуг є невичерпним і передбачає також інші види.

Отримати соціальні послуги громадяни нашого міста, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги, за місцем проживання, або в умовах денного перебування можуть в територіальному центрі соціального обслуговування населення Глухівської міської ради.

У територіальному центрі працює 4 відділення:

- соціальної допомоги вдома, надає одиноким непрацездатним громадянам соціальну послугу догляд вдома, яка складається з таких заходів - купівля і доставка продовольчих і промислових товарів, виконання повсякденних послуг (підготування продуктів для приготування їжі, миття овочів, фруктів і посуду, винесення сміття та ін.), приготування їжі, годування (для ліжко-хворих), прання білизни, прасування білизни, дрібний ремонт одягу, заміна постільної і натільної білизни, прибирання житла тощо. Для громадян, які перебувають у складних життєвих обставинах, потребують сторонньої допомоги, не здатні до самообслуговування у зв’язку з похилим віком, хворобою, інвалідністю і мають рідних, які повинні забезпечувати їм догляд надаються платні соціальні послуги.

- організації надання адресної натуральної та грошової допомоги постійно займається виявленням громадян, які потребують натуральної допомоги і забезпечує їх одягом, взуттям та продуктами харчування. При відділенні створено пункт прокату, який надає реабілітаційні засоби потребуючим.

- денного перебування надає послугу соціальної адаптації. На базі відділення діють 8 груп «Здоров’я». У відділенні працює масажний кабінет, обладнана спортивна зала, працює профілактор «Євмінова», створена кімната психологічного розвантаження, де проводяться реабілітаційні процедури: аромотерапія, рефлексотерапія, музикотерапія, арнітотерапія. Можно у відділенні отримати соціально – педагогічну послугу «Університет третього віку».

- відділення соціальної роботи для сім’ї, дітей та молоді надає соціальні послуги сім’ям, дітям та молоді, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги, учасникам антитерористичної операції та внутрішньо переміщені особам, які потребують соціальної та/або психологічної підтримки, особам, які постраждали від насильства в сім’ї та торгівлі людьми, особам, які відбули покарання у вигляді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, дітям – сиротам і дітям позбавленим батьківського піклування, які потребують соціальної та психологічної адаптації з метою підготовки до самостійного життя, прийомним сім’ям та дитячім будинкам сімейного типу, які потребують соціального супроводження.

Якщо Ви опинилися у складних життєвих обставинах і потребуєте сторонньої допомоги та бажаєте отримувати соціальні послуги звертайтеся до територіального центру соціального обслуговування населення Глухівської міської ради. Наша адреса: м. Глухів, вул. Інститутська,3, тел. 7-05-66.



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости