Новость из категории: Статті

Рухаючись у майбутнє, перегортаємо сторінки історії.

Глухівському медичному училищу – 85! Історія навчального закладу – це не час, а зусилля всього колективу на освітньому просторі довжиною у всі ці довгі роки.

Шлях становлення навчального закладу багатий на різноманітні події. У лютому 1932 року Глухівський медичний технікум вперше здійснив прийом 80 студентів на два відділення: лікувально-профілактичне та акушерське. Першими його директорами були С.МИГДАЙ, Н.Я. СКИДОНЕНКО, З.А.БРАВЕРМАН. З 1938 по 1967 рр. заклад очолює Зінаїда Михайлівна ГЛУЩЕНКО.

Того ж 1932 року місцева влада виділила технікуму навчальний корпус з 8 навчальними аудиторіями, а 1935 р. проведено перший випуск 24 фельдшерів і 24 акушерок. В 1941 р. технікум став фельдшерсько-акушерською школою. Війна круто змінила долі випускників, викладачів та учнів. Вже на початку липня сорок першого випуск і ті, хто не закінчив навчання, були мобілізовані. Разом зі своїми вихованцями на фронт відбули практично всі викладачі, на чолі з директором.

Ще продовжували гриміти залпи війни, а вже є рішення про відновлення роботи фельдшерсько-акушерської школи. Для неї виділяють і нові приміщення. Учні та викладачі освоїли будівельні спеціальності, привели його в належний стан. Минали перші післявоєнні роки, поступово налагоджувалось життя. 1954 року навчальний заклад перейменовано в медичне училище.

У витоків Глухівського медичного училища стояли викладачі Н.І. КАМКОВА, Л. І. ДВОРКІНА, З. А. БРАВЕРМАН, Б. М. БЄЛЄНЬКА, М. С. НАЙДИЧ, а 1967 року директором призначено цілеспрямованого, наполегливого В. О. РУДЯКА. Завдяки його зусиллям училище 1970 р. відсвяткувало новосілля у новій будівлі, де розташовується і зараз.

З 1977 по 1996 рр. навчальну установу очолює К. М. НИКИТЕНКО. Він активно залучав до співробітництва та постійної роботи лікарів, що позитивно вплинуло на якість підготовки фахівців. Сучасна матеріальна база училища, комп’ютеризація навчального процесу, тісна співпраця з лікувальними закладами області – результат 14- річної діяльності на посаді його наступника В. Г. КУЗНЄЦОВА. З 2001 по 2016 рр., під керівництвом В. ЛЯХА, колектив впроваджував сучасні освітні технології, активізувалось студентське самоврядування.

Фундамент успіхів доброї ділової репутації навчального закладу заклали, окрім зазначених: В.С.КОРОТЕНКО, Г.О.МОНЖАЙ, З.А. ШАКОТЬКО, Т.М.ЧОРНОБАЙ, Л.В. КОНОВАЛОВА, Є.А. БУКІНА, Н.І. КУДРЯВЦЕВА, О.М.ЛЯННОЙ, Д.С.ПАВЛЕНКО, К.П.ЛЮБОВИЦЬКА, М.А.ШПАК.

Сьогодні медучилище очолює Ганна Іванівна КОНЯЄВА, котра закінчила його 1979 року, працювала медичною сестрою, навчалася в Івано-Франківському медінституті, потім пройшла шлях від лікаря – терапевта Глухівської ЦРЛ, викладача, голови циклової комісії до директора училища. Ефективність освітнього процесу забезпечували заступники директора з навчальної роботи: М.С.НАЙДИЧ, М.Ф.СЕВАСТЬЯНОВА, В.Ф. МОСКАЛЕНКО, В.К. ДУБІНА, Г.В. ВОЛОТКА.

З 1979 по 1998 рр. заступником директора з навчальної роботи працював М. А. СОП`ЯНЕНКО, на долю якого випало впровадження нових навчальних планів, перша акредитація. Випускники назавжди запам’ятали його фразу: «Учіться, бо коли розквітнуть каштани – ніколи буде…». З 1998р. його змінює І. П. ГОРОВА, і залишається на цій посаді до 2014 р. Вона проявляла творчу ініціативу, самостійність, спрямовувала педагогічний колектив на впровадження сучасних освітніх технологій. Сьогодні в училищі злагоджено працює команда однодумців: заступники директора: з навчально-виховної роботи - Н. В. ІГНАТЕНКО, адміністративно-господарської частини – О. Б. ТИТАРЕНКО, завідувачі: методичним кабінетом - О. В. ТРОША, відділенням - Ж.В. ЛИТВИНЕЦЬ, практикою – Н. В. ПИЛИПЕНКО, головний бухгалтер Л. П.ГРІНЧЕНКО.

Нині Глухівське медичне училище готує фахівців з сестринської та лікувальної справи. Наша гордість – викладацький колектив. Понад половини викладачів мають вищу кваліфікаційну категорію, дехто працює тут по 20-30 років: О.М.ГРІНЧЕНКО, О.М.ЛИТВИНЕЦЬ, Л.М.ШАВША, І.П.КОРОБКОВА, О.В.КУДРЯВЦЕВ, та інші. За 85 років тут підготували близько 10 тисяч фахівців. Пишаємося випускниками, серед яких представлені і головні лікарі, й головні медичні сестри, працівники державних установ, навчальних закладів, мужні захисники Вітчизни. Наш колектив згадує минуле, щоб зафіксувати в пам’яті свій поступ вперед і впевнено дивитися в майбутнє. Кожного року вступають до навчального закладу юнаки і дівчата, щоб здобути ґрунтовну медичну освіту. А це значить – його історія продовжується!

За матеріалами директора Глухівського медичного училища Г.І. КОНЯЄВОЇ



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости