Новость из категории: Новини / Новини з відео

Мітинг біля РДА (відео)

Нещодавно урядом прийнято Стратегію реформування лісового господарства України до 2022 року , котра передбачаэ створення єдиного державного підприємства, з наступним переданням наших лісів у концесію.

ДЛЯ ПОЧАТКУ НАГАДАЄМО ЧИТАЧЕВІ, ЩО ТО ЗА ШТУКА ТАКА – КОНЦЕСІЯ. ОТЖЕ, СУТЬ ТЕРМІНУ:

Конце́сія договір про передачу природних багатств, підприємств, інших господарських об'єктів, що належать державі чи територіальній громаді, в тимчасову експлуатацію іншим державам, іноземним фірмам, приватним особам.

З цього випливає: ліси Глухівщини, хай поки гіпотетично, можуть бути передані для використання приватним структурам, або іноземцям. Згодьтеся, це викликає масу запитань у простих глухівчан. За роз’ясненнями з приводу можливих наслідків, м`яко кажучи, дуже сміливого кроку урядовців ми звернулися до директора Держлісгоспу Василя Федоровича КАЦАЛАПА.

Він відразу зазначив, що:

У ЖОДНІЙ НОРМАЛЬНІЙ КРАЇНІ ЛІСИ У КОНЦЕСІЮ НЕ ПЕРЕДАЮТЬСЯ, оскільки це автоматично веде до тіньових контрактів, тендерів, хижацькій експлуатації, а у більшості випадків - просто знищення зеленого багатства.

Впевнений, що запровадження урядової моделі реформування лісової галузі потягне за собою завищення ціни продукції, зменшення якості, та приведе до витіснення з ринку деревини місцевих, невеликих товаровиробників на користь великого бізнесу, оскільки все буде вирішуватись виключно через Київ. До речі, проти недосконалого реформування виступили низка губернаторів і облрад, в т.ч. й Сумщини, багато депутатів Верховної Ради, Глухівська районна та міська ради, Березівська, Шалигинська громади. Урядовий проект не набув підтримки і Президента, що засвідчує його указ №381 від 21 листопада 2017 р., де йдеться про неприпустимість обмеження функцій існуючих підприємств. «Концесійна» постанова розроблялась і приймалась за закритими дверима без участі громадськості та фахівців лісового господарства.

Наш трудовий колектив рішуче засудив її, як недолугу спробу реформування. На профспілкових зборах вирішено відстоювати свої права, включно до страйку – звичайно, в межах чинного законодавства.

Чи є потреба реформувати, скажімо, наше підприємство? Його рейтинг нині на рівні «Золото», «Срібло»,воно сплачує своїм працівникам пристойну зарплатню, реалізація продукції за 8 місяців - 42 мл. грн., а податків сплачено19 млн.грн. - з кожного куба заготовленої деревини - 470 грн., або 45 коп. з заробленої гривні. Понад 3 млн.грн – 8 коп. з кожної гривні - витратили на капітальні інвестиції, оновлення виробництва, включаючи закупівлю нової лінії по переробці деревини та маніпуляторів для завантаження – вивантаження, причепи тощо.

А держава ставить свої, державні, підприємства в нерівні умови: з прибутку сплачуємо 18%, а ще відраховуємо з різниці 75% на дивіденди державі. Втім, і за таких умов розвиваємося, не стоїмо на місці. Цього року, наприклад, за підсумками лісовпорядкування у нас не виявлено загиблих лісових насаджень, значно збільшилися запаси на корінь, а сама площа лісів – на цілих 100 га. Кожного року вирубуємо 54 тис. куб. м., а приростає 70 тис. «кубів» - тобто наші лісові запаси постійно поповнюються.

А вчора працівники Держлісгоспу влаштували мітинг під Державним прапором у дворі райдержадміністрації, під гаслами «Загубимо лісорозведення – втратимо врожай», «Приватній власності на ліси – ні!». Запрошені до слова озвучували наведені ( й інші – такі, наприклад, як 2 млн. гривень на лісовідновлення, і 6 – рубки догляду та санітарні, 5 млн. грн.. відрахувань до міського бюджету, облаштування 13 км. лісових дорог, 200 робочих місць тощо) дані, згадували про Болгарію, де свого часу держава віддала ліси у концесію, а зараз, розірвавши її, відновлює за власний рахунок і ліси, й лісгоспи. Загальний лейтмотив : недолугому реформуванню лісової галузі – ні!

З лісівниками солідаризувався і голова районної ради Олексій ТКАЧЕНКО, зазначивши у бесіді з кореспондентом, що сьогодні всі ліси Глухівщини перебувають у державній власності, як і підприємство, що працює на їхній базі: стабільно, рентабельно, вкладаючи у власний розвиток. Влада його підтримує.

Микола Захарченко, Андрій КОВАЛЕНКО




Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости