Новость из категории: Статті

РІЗДВО НАШОГО ГОСПОДА ІСУСА ХРИСТА

Христос  народився!Улюблені  у Христі  брати і сестри! Ось  вже  кожен  рік  ми  відзначаємо  важливу  подію,  описану  у сакральній  історії  Нового  Завіту,  провіщену  старозавітними  пророками  і  відкриту  для  всього  світу та людства –  народження Ісуса  Христа задля  прощення  наших  гріхів, спасіння, отримання вічного життя  з  Богом.  Адже  Бог  прийшов  у людському  тілі, щоб  люди  змогли  Його  побачити.Трішки вам розповім про це велике свято

Народження Христа


Під час царювання Ірода в Юдеї,яка була під владою Риму, римський імператор Август віддав наказ зробити перепис місцевого населення. Кожен юдей повинен був записатися там, де жили його предки. Йосиф і Діва Марія походили з роду Давидового, тому вирушили з Назарета в Давидове місто Вифлеєм. Прийшовши туди, не могли знайти собі пристойного місця для ночівля, а тому зупинились у печері, куди пастухи заганяли худобу під час негоди. Тут вночі й народилося Немовля – Син Божий, Христос, Спаситель світу. Марія сповила Боже Немовля і поклала Його в ясла, куди кладуть корм для худоби. Вифлеємські пастухи перші довідалися про народження Спасителя. Цієї ночі вони пасли свої стада. Несподівано перед ними з`явився ангел Божий, і промовив до них: "Не бійтесь! Я благовіщу вам радість велику, яка буде всім людям. Бо нині в місті Давидовому (тобто Вифлеємі) народився для вас Спаситель, Який є Христос Господь. І ось вам знамення: ви знайдете сповите Немовля, Яке лежатиме в яслах". Тільки-но ангел змовк, пастухам явилося численне небесне воїнство, яке славило Бога і співало: "Слава у вишніх Богу і на землі мир, у людях благовоління!" 

Після цього пастухи завітали до печери і побачили там Марію, Йосифа і Немовля в яслах. Вони поклонилися йому, і розповіли, що чули від ангелів. Марія зберігала у серці усі їхні слова. Через вісім днів після народження дитині дали ім`я Ісус, яке наречене було Господом через ангела.

Поклоніння Волхвів

Йосиф і Мати Божа з немовлям ще залишались у Вифлеємі, коли зі Сходу (Персії чи Вавилонії) прийшли до Єрусалиму волхви - учені люди, котрі спостерігали за небом. Господь, з ласки Своєї, дав їм таке знамення – на небі з`явилася нова незвичайна зірка. Побачивши її, волхви одразу ж збагнули, що народився очікуваний народом Спаситель. Вони вирушили в дорогу і пішли в столицю юдейського царства Єрусалим, щоб дізнатися, де саме він народився, і поклонитися Йому. Волхви запитували місцевих жителів: "Де народжений Цар Юдейський? Бо ми бачили зірку Його на сході і прийшли поклонитися Йому". Цар Ірод, довідавшись про таке, стривожився, розміркувавши, що може втратити владу на користь новонародженого Царя. Ірод зібрав до себе всіх священиків і знавців Святого Письма, і запитав їх: "Де має народитися Христос?" Ті відповіли: "У Вифлеємі юдейському, тому що так написано в пророка (Михея)". Тоді Ірод таємно покликав до себе волхвів, вивідав у них час появи зірки, послав їх у Вифлеєм і сказав: "Ідіть і там добре розвідайте про Немовля, і коли знайдете Його, прийдіть і скажіть мені, щоб і я міг піти і поклонитися Йому". Насправді ж Ірод намірився вбити новонародженого Царя.

Волхви пішли. Знову зірка, яку вони бачили раніше , з`явилася на небі і стала вказувати їм шлях. У Вифлеємі вона зупинилася там, де знаходився маленький Ісус - в домі, куди Марія та Йосиф перейшли з печери. Волхви увійшли туди, і побачили Немовля з Матір`ю. Вони поклонилися Івсусові, й піднесли дари: золото, ладан і смирну (дорогоцінну запашну олію). Золото вони принесли Йому як Цареві (у вигляді данини чи податку), ладан як Богу (тому що ладан використовується при богослужінні), а смирну – як людині, яка мусить померти (тому що померлих намащували і натирали тоді запашними оліями).

За легендою, волхви які згодом стали християнами, іменувалися Мельхиор, Гаспар і Валтасар. Церква вшановує їхню пам`ять в день Різдва Христового. Різдво Господа нашого Ісуса Христа православною Церквою святкується 25 грудня (7 січня н. ст.). До цього великого свята готуємо себе сорокаденним постом, який називається Різдвяним (Пилипівкою, бо починається від дня св. ап. Филипа). (Див.: Мф 2, 1–12). ТРОПАР СВЯТА :Різдво Твоє, Христе Боже наш, засвітило світові світло розуму, в нім бо ті, що зіркам служили, від зірки навчилися поклонятися Тобі, Сонцю Правди, і визнавати Тебе, що Ти є Схід з висоти. Господи, слава Тобі! (Див.: Лк 1, 26–38).  Під словами "ті, що зіркам служили" маються на увазі волхви, тобто мудреці, які вивчали зірки і вклонялись їм; "Сонцем правди" і "Сходом з висоти" називається Ісус Христос, що просвітив людей своїм учен ням. КОНДАК СВЯТА:Діва днесь Пресущого народжує, і земля вертеп Неприступному приносить, ангели з пастирями славословлять, і волхви з зіркою подорожують. Нас бо ради народилося Немовля, Предвічний Бог. (Див.: Лк 1, 26–38).  Кондак – коротка молитва, яка містить історію святкової події; Пресущого – що існує перше всіх віків, тобто завжди; вертеп – печера, з пастирями – з пастухами; славословлять – співають, славлять Бога.

Хочу привітати усіх глухівчан з цим великим святом. Хай в році новім,При святому Різдві,Всі мрії сповняться давні й нові!Як тим пастухам,Хай Вам ангел щоднини Приносить до дому Приємні новини! ХРИСТОС НАРОДИВСЯ!!!СЛАВІМ ЙОГО!!!

Отець Назарій КОВАЛЬОВ

Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости