Новость из категории: Статті

Що заважає запровадити роздільне збирання сміття

Як відомо, з 1 січня, згідно зі ст. 32 закону про відходи, в Україні запроваджується сортування сміття.

Забезпечення виконання цієї вимоги, як це визначено іншою, 21 статтею зазначеного закону, покладено на органи місцевого самоврядування. Передбачається, що саме вони мають дбати про організацію збирання і видалення побутових відходів, у тому числі від дрібних виробників, роздільне збирання корисних компонентів. Порушення відповідних вимог, згідно зі ст.. 82.8 КУпАП, тягне за собою штраф: на громадян - від 20 до 80 неоподаткованих мінімумів доходу, на посадових осіб, громадян – суб'єктів підприємницької діяльності - 50 - 100 НМ.

На сьогодні у Глухові склалася складна ситуація з запровадженням згаданої «сміттєвої» новації. З одного боку, міська влада давно розробила програму поводження з твердими побутовими відходами. Депутати мали схвалити її ще восени минулого року, але не зробили цього – головним чином, через бойкот представниками антимерських фракцій. Ще 16 листопада відділ ЖКГ Глухівської міської ради відправив листа ТОВ «Зеленбуд», яке відає вивезенням і захороненням сміття, з пропозицією налагодити сортування ТПВ. Реакцію «Зеленбуду» можна охарактеризувати як ввічливу відмову. Її суть: нічого не можемо зробити, оскільки не маємо схеми санітарного очищення міста. Власне, таку схему передбачено – у проекті згаданої програми поводження з твердими побутовими відходами. Ще раз акцентуємо, що та категорично не влаштовує представників опозиції .

Таким чином, виходить замкнене коло. Керівник відділу ЖКГ Марія СЕГЕДА коментує ситуацію наступним чином:

- У впорядкуванні становища зі впровадженням нових вимог щодо захоронення й переробки відходів мають бути зацікавлені всі без винятку. Тим не менш, справа не посувається, і втрачається дорогоцінний час. Схвалення програми поводження з ТПВ, поза сумнівом, виноситиметься на найближчу сесію. Між іншим, тут треба ще й добре попрацювати з людьми – зокрема, привчити їх до сортування. Гадаю, депутатам треба забути про всі розбіжності і працювати разом на благо міста.

Тимчасом система роздільного збирання відходів у Глухові вже працює – на рівні шкіл. Є сподівання, що бодай представники молодших поколінь свідомо, без зволікань виконуватимуть, вважаю, одну з головних передумов нашого реального входження до сім’ї європейських країн.

Андрій КОВАЛЕНКО



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости