Новость из категории: Статті

Ще раз про гармонію сімейних відносин

11 січня в Глухівській центральній районній бібліотеці запровадили  нову форму роботи – кінотренінг: це коли глядачі  дивляться фільм - а кінотренер перериває на певному місці і йде обговорення. На завершення бажаючі висловлюють свою думку, а бібліотекар рекомендує книги за обраною тематикою.  

 Цього разу головною темою була гармонія сімейних відносин, переглядали ж класичну кінокомедію  «Укрощение строптивого» з Адріано Челентано у головній ролі. До речі, актор проживає в щасливому шлюбі вже 54 роки, а познайомився з дружиною 55 років тому. Шостого січня йому виповнилося вісімдесят. Ведучим заходу був професійний кінотренер Олександр ЗАХАРОВ, а експертним гостем – психолог Ангеліна ЛІСНИЧА, фахівець по роботі з сім'єю та парами в гештальт – підході. Обговорювалися такі теми:
• Як зберігати своє особисте життя і інтереси, будуючи відносини з улюбленою людиною?
  • Чи потрібна конкуренція в стосунках з коханою людиною?
• Жіноче «хочу сильного чоловіка» і реальна готовність такого чоловіка мати. З чим можна зіткнутися?
• Терпіння і смиренність перед недоліками коханої людини. Чи є їм межа?
• За якими параметрами потрібно вибирати свою людину?
• Чи є місце маніпуляціям в стосунках з коханою людиною?

Учасники аналізували почуття, думки, вчинки діючих осіб фільму, зосередившись на з’ясуванні ступіня впливу жінки на чоловіка. Далі – визначалися з критеріями побудови щасливої сім’ї . Більшість висловлювала думку, що одружуватися треба тільки по взаємному коханні, в шлюбах по розрахунку подружжя часто не бувають щасливі. Добре, коли в чоловіка і дружини є спільні інтереси, бажання, прагнення, коли вони можуть щось змінити в собі, підлаштовуючись під інтереси партнера, коли вони разом духовно розвиваються. Психолог Ангеліна запропонувала ось такий своєрідний тест:
-Перш, ніж одружитися, уявіть свого коханого з якою - небудь фізичною вадою  - якщо ти готовий з таким далі жити, значить у вас вийде справжня міцна сім'я.
Сім'я - це цінність, але кожен її трактує по - різному. Хтось, наприклад гадає, що дітям варто реалізувати те, що планували, але не здійснили батьки, інший – дає їм повну волю у виборі життєвих шляхів. А ще щасливий шлюб - - то щоденна праця, яку не кожен витримає. Зараз спостерігаємо багато розлучень, або т. зв. громадянських шлюбів, які ні до чого не зобов'язують, або є пари, які ніби живуть у шлюбі, але сім'єю це назвати не можна - оскільки чужі одне одному.
 
А. Ліснича узагальнила обговорення:
-Сім'я - це як народження дитини: якби їй сказали, що буде так важко жити - хіба б вона не народилася? А раз народилася - то треба жити. Так і сім'я - якщо вже одружилися, то треба вчитися долати всі труднощі, шукати компроміси, шляхи до порозуміння, визнавати свої недоліки і боротися з ними, відповідати за свої вчинки, піклуватися один про одного. Треба прагнути зберегти свою сім'ю. Головне - щоб було бажання прожити разом довге і щасливе життя.
Наостанок відбувся перегляд літератури, відібраної бібліотекарями.  Всі залишали читальну залу з відчуттями, ніби стали однією родиною.
 
 Ніна  ШУБНІКОВА, завідувач відділом обслуговування  Глухівської ЦРБ


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости