Новость из категории: Культура

Олександр МІРОШНИЧЕНКО: життя прекрасне

25 лютого, в рамках проекту "Персона + кіно", відбулася зустріч з науковим співробітником Національного заповідника "Глухів», артистом, аніматором, і взагалі, дуже цікавою людиною – Олександром МІРОШНИЧЕНКОМ. Виявляється, першою розгледіла у ньому творчу особистість вчителька - Ірина Миколаївна КАЛИНОВСЬКА. Вже у старших класах він зрозумів, що хоче бути істориком, археологом. У нашому педуніверситеті всі його починання підтримувала викладач Алла Миколаївна КМЕЦЬ, а саме навчання на природничому факультеті надавало можливості подорожувати, вивчати різні пам'ятки, брати участь у археологічних дослідженнях.

Знаковою подією в житті Олександра виявилися відвідини педуніверситету керівником народного молодіжного театру «Пілігрім» Іриною ІЛЛЯСОВОЮ з метою пошуку талановитої молоді. Тепер ось він постійно задіяний на головних ролях. А ще Ірина Юріївна благословила його стати аніматором. Він побував і клоуном, і дідом Морозом, і Бетменом, і піратом, приносячи радість малечі. Ще одним поворотним моментом його біографії стала зустріч з завідувачем науково – дослідним відділом НЗ "Глухів» Юрієм КОВАЛЕНКОМ. А завдяки тодішньому генеральному директору заповідника Сергію СЛЄСАРЄВУ Олександр став аспірантом Національної академії наук в Києві. Зараз він і проводить екскурсії, і ретельно працює над дисертацією, а також відновлює занедбані старовинні надгробки на глухівських цвинтарях, публікуючи матеріали своїх наукових досліджень на шпальтах наукових та періодичних видань.
 
Його подружнє життя органічним доповнює роботу за покликанням. З дружиною Надією вони відвідали чи не всю Україну, а нещодавно побували й на Шрі-Ланці. До речі, саме 25 лютого, на день зустрічі в бібліотеці, виповнилося рівно три роки, звідколи вони разом. Ще Олександр розповів, що в дитинстві дитяча бібліотека була його другою домівкою, а юнаком він не просто читав, а роздумував над прочитаним, перевіряв факти. Мені особливо сподобався його вислів, що читання в бібліотеці, це як солодкий нектар, який розтікається по тілу. І тут же порівняв це з теперішньою роботою в архівах, коли знаходить, про що не відають глухівчани. На запитання – як зробити Глухів центром туризму висловив думку, що в міста відсутній якийсь бренд, що поволі воно втрачає свій колорит.
 
Поділився і новиною – заповідник, виявляється, готує проект відновлення старих будівель, і це буде щось дивовижне. Потім всі дивились один із його улюблених фільмів – трагікомедію 1997р. «Життя прекрасне», з Роберто БЕНІНЬЇ та, Ніколеттою БРАСКІ у головних ролях, за мотивами записок Льва ТРОЦЬКОГО. У Мексиці, передчуваючи швидку смерть від рук агентів НКВС, той писав: «Життя прекрасне. Нехай прийдешні покоління очистять його від зла, гніту, насильства і насолоджуються ним повністю». Гвідо - головний герой фільму схожий на гостя проекту «Персона + кіно» Олександра Мірошниченка - позитивним ставленням до життя.
 
Ніна ШУБНІКОВА, бібліотекар Глухівської районної бібліотеки


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости