Новость из категории: Статті

Чи міг Тарас Шевченко стати дворянином?

Наприкінці життя, 5 листопада 1860 року, Тарас Шевченко, як відомо, отримав звання академіка імператорської Академії мистецтв. Документ, що засвідчував цей факт, варто уважно перечитати: він містить «секрет», на який, здається, не звертали увагу біографи поета. Отже: «Свидетельство. Из императорской Академии художеств. Академику ее Тарасу Григорьевичу Шевченко в том, что он удостоен сего звания бывшим 4-го числа сентября сего 1860 года торжественным годичным собранием Академии и что он после всемилостивейше дарованной привилегии имеет он право на утверждение, по сему званию, в чине титулярного советника.

Вследствие чего и дано ему, г. Шевченко, сие свидетельство, для предъявления полицейскому начальству во время проживания на квартирах в С.-Петербурге. Ноября 5 дня 1860 года. Конференц-секретарь [підпис] Производитель дел В. Зворский». Свідоцтво публікувалося; я відшукав його у виданні «Т. Г. Шевченко документы и материалы к биографии (1814-1861). Упорядники: Л. І. Внучкова, Є. О. Середа, В. О. Судак. – Київ, «Вища школа», 1975». А тепер давайте поміркуємо над документом.
 
Дворянство Російської імперії поділялось на спадкове та особисте («личное»). Згідно з «Енциклопедичним словником» (С.-Пб., 1901), «личное дворянство приобреталось на действительной службе /…/, гражданской – чина 9-го класса». І ось важлива деталь: відповідно до «Табели о рангах» 9-й клас - це і є «титулярный советник»! Фахівці з історії адміністративної служби можуть сперечатися: а чи зарахували б Тарасу Григоровичу як державну службу його солдатчину? І чи взяли б до уваги, що практично напередодні арешту Шевченка міністр освіти граф С. Уваров затвердив Т.Шевченка на посаді вчителя малювання Київського університету ім. Святого Володимира?
 
Відповідей на ці запитання немає. У кожному разі, Тарасові Шевченку залишалося жити недовго, всього півроку. Тож чи став би він з’ясовувати бюрократичні питання, аби отримати дворянські права? І чи приваблювала його така перспектива загалом? Навряд. Проте сама ця історія, гадаю, варта того, щоб про неї знали…
 
Віктор ЗАЇКА 


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости