Новость из категории: Новини / Новини з відео

Свято Водохреща на водоймі Чернеча (відео)

Ще не встигли ми насолодитися святами, а вони вже так швидко й відходять. Як співається в коляді: «А той третій празник – Святе Водохреща». Хрещення Господнє — третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу, яке в народі має назву Йордан, або Водохреща. Опівночі перед Водохрещам вода в ріках, як вірили селяни, хвилюється, а набрана з річки опівночі перед Водохрещам вода — цілюща; вона зберігалась у «знаючих» селян за образами на випадок поранення або тяжкої хвороби.

У давнину перед Водохрещам прорубували на річці ополонку, випилювали з льоду великий хрест, ставили його над ополонкою і обливали буряковим квасом, щоб був червоний. Біля хреста будували — теж з льоду — престол. Все це оздоблювали аркою з ялинових або соснових гілок — «царські врата».

Слідуючи саме таким традиціям і відбулось свято Водохреща на водоймі Чернеча. Отець Сергій від Київського патріархату провів Богослужіння та освятив воду, після чого присутні мали змогу набрати цілющої води та скупатися на здоров`я. У проведенні свята взяли участь депутати міста та району. Організатор свята Володимир Мартинов, який очолює місцевий осередок ВО «Свобода» за допомоги активістів забезпечив присутніх гарячим чаєм, смачними пиріжками, та веселою музикою. Тож, з настрою присутніх можна зробити висновок, що свято вдалося на славу.

М. Захарченко.


Відеоматеріал підготували: Роман Матющенко, Олександр Фурс.



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости