Новость из категории: Новини

Новий ЗАКОН ПРО МОБІЛІЗАЦІЮ вимагає від усіх військовозобов'язаних уточнити свої дані в ТЦК.

Новий ЗАКОН ПРО МОБІЛІЗАЦІЮ вимагає від усіх військовозобов'язаних  уточнити свої дані в ТЦК.

На апаратній нараді під керівництвом міського голови Надії ВАЙЛО  детально розглянуто новації закону про мобілізацію. Начальник юридичного відділу Сергій БОРИСЕНКО і т.в.о. начальника I відділу Шосткинського ТЦК та СП Олег ЛИМАРЕНКО інформували про основні зміни для осіб призивного віку, про сферу відповідальності органів місцевого самоврядування тощо. 

Новий ЗАКОН ПРО МОБІЛІЗАЦІЮ вимагає від усіх військовозобов'язаних  уточнити свої дані в ТЦК.

Новий закон про мобілізацію набирає чинності 18 травня 2024 року.

Одна з основних змін, прописаних у новому законі, - це облік військовозобов'язаних. ВСІ військовозобов'язані протягом 60 днів зобов'язані уточнити свої дані в ТЦК, ЦНАП або ж в електронному кабінеті (на вибір).

Поки діє воєнний стан у країні, всі чоловіки від 18 до 60 років зобов'язані постійно мати при собі військово-облікові документи і пред'являти їх, якщо цього вимагатимуть співробітники ТЦК, поліція, прикордонники.

 Електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного або резервіста з'явиться на базі реєстру "Оберіг". Водночас електронний кабінет призовника не є обов'язком - його можна створювати за бажанням, тож покарання за відсутність кабінету не буде. 

У разі, якщо протягом 60 днів військовозобов'язаний не уточнює свої дані,  передбачено нові санкції:

обмеження на керування автомобілем  (ТЦК зможе звертатися до суду з таким клопотанням);
обмеження на консульські послуги для військовозобов'язаних за кордоном.

Також істотно зростуть штрафи для ухилянтів.

Строкову службу в Україні скасовано. Замість неї з 1.09.2025 року запроваджується базова військова служба. Вона триватиме до трьох місяців під час воєнного стану, і до п'яти - у мирний час.

Всі студенти зобов'язані будуть проходити базову військову підготовку, але ті, хто пройшли її, не можуть бути мобілізовані, поки не досягнуть 25 років. 

 Особи до 25 років можуть мобілізуватись тільки за власним бажанням. 

У новому законодавстві планується перевірити обгрунтованість рішень медико-соціальних експертних комісій щодо чоловіків 25-50 років, яким після 24.02.2022 року вперше встановлено інвалідність II або III групи року (окрім військових).

Студенти закладів професійної, передфахової вищої і вищої освіти, які навчаються за денною чи дуальною формою і здобувають першу освіту чи освіту вищого рівня, ніж уже наявна, не підлягають призову на військову службу. 

 Мобілізація жінок проводитися не буде - піти на військову службу жінки можуть лише добровільно.

 Водночас для військовослужбовців затверджено ряд винагород та компенсацій, в тому числі за знищену ворожу техніку.

Міський голова попросила усіх керівників структурних підрозділів, старост, очільників комунальних підприємств з максимальною відповідальністю виконувати усі вимоги закону.

 Присутні вшанували пам'ять  усіх загиблих хвилиною мовчання. Очільницею громади озвучується ім'я кожного полеглого героя-земляка.
 
Глухівська міська рада 
Приєднуйтесь до групи "Кур'єр + ТРК Глухів" на Facebook слідкуйте за оновленнями!

Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости