Новость из категории: Новини / Події

Перед судом постане ексзаступник голови громади на Сумщині, якого СБУ підозрює у держзраді

 СБУ завершила досудове розслідування щодо колишнього заступника однієї з об’єднаних територіальних громад регіону, який виявився «законсервованим» агентом фсб та збирав розвіддані у прикордонні. Контррозвідка Служби безпеки затримала зловмисника у грудні 2023 року, коли він намагався передати ворогу геолокації декількох підрозділів Сил оборони. За наявними даними, агент був завербований фсб ще до початку повномасштабного вторгнення рф. А до травня 2022 року обіймав посаду заступника однієї з об’єднаних територіальних громад області. Коли частину Сумщини окупували, зловмисник виїхав до росії через ворожий блокпост.

Перед судом постане ексзаступник голови громади на Сумщині, якого СБУ підозрює у держзраді

На території країни-агресора він зустрівся зі своїм куратором з фсб, від якого отримав завдання щодо розвідувально-підривної діяльності в Україні. За кілька днів російський агент повернувся до прикордонного району, частина якого ще була окупована, а своє зникнення пояснював начебто перебуванням «у полоні» в рашистів. За завданням куратора з ворожої спецслужби фігурант, перебуваючи на посаді заступника голови ОТГ, продовжив збирати інформацію про місця переміщення та озброєння українських захисників у прикордонні. Згодом, для розширення своїх можливостей, зловмисник звільнився з посади та влаштувався до місцевої агрофірми і під виглядом робочих поїздок розвідував інформацію для окупантів, зокрема про місця базування підрозділів ЗСУ, Держприкордонслужби та Національної гвардії, які залучені до оборони північно-східних рубежів України.
 
Крім того, використовуючи особисті зв’язки, фігурант збирав персональні дані командирів військових частин та очільників місцевих громад. Під час затримання у зловмисника був вилучений мобільний телефон, який він використовував для фотофіксації об’єктів та комунікації з фсб. Ворожий пособник обвинувачується за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Він перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення.


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости