Новость из категории: Інформація

Податкова інформує - зміни оподаткування 7 червня

Протягом січня-квітня поточного року працівниками органів ДФС у рамках заходів щодо дотримання суб’єктами господарювання податкового законодавства проведено індивідуальну роз’яснювальну роботу з роботодавцями. За її результатами 8,4 тис. працедавців підвищили рівень заробітної плати своїм працівникам. Про це розповів директор Департаменту податків і зборів з фізичних осіб ДФС Павло Дроняк.

За його словами, внаслідок такого підвищення до бюджету надійшло 58,5 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб. До органів прокуратури спрямовано матеріали та відомості щодо 342 підприємств, на яких виплата заробітної плати проводилась у розмірах нижче законодавчо встановленої мінімальної заробітної плати.

«Завдяки співбесідам та заслуховуванням, проведеним територіальними органами ДФС спільно із місцевими органами влади з керівниками підприємств, які не виплачують своїм працівникам зароблені кошти, погашено заборгованість із заробітної плати на загальну суму 475,6 млн. грн. До бюджету надійшло 47,3 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб та 220,9 млн. грн. єдиного внеску», – зазначив Павло Дроняк.

До органів прокуратури спрямовано матеріали щодо 37 юридичних осіб, які мали довготривалу заборгованість із виплати заробітної плати.

На засіданнях комісій та робочих груп при органах виконавчої влади заслухано понад 5,5 тис. працедавців, які нараховують заробітну плату нижче законодавчо встановленого рівня. За їх результатами 5 тис. працедавців, підвищили рівень заробітної плати, до бюджету додатково надійшло: податку на доходи фізичних осіб – 11,7 млн. грн., єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування – 14,5 млн. грн., військового збору – 1,0 млн. грн.

«Загалом з початку 2017 року органами ДФС під час перевірки суб’єктів господарювання, які виплачували заробітну плату та інші доходи фізичним особам, порушення податкового законодавства виявлено в 67% перевірених платників», – повідомив Павло Дроняк.

До бюджетів донараховано понад 111 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб, понад 25 млн. грн. єдиного внеску та майже 8 млн. грн. військового збору.

План-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2018 рік буде оприлюднено на веб-порталі ДФС до 25 грудня 2017 року

Законом України від 21 грудня 2016 року № 1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» (далі – Закон № 1797) внесено зміни до пункту 77.1 статті 77 Кодексу, які набрали чинності з 01.01.2017.

Відповідно до пункту 77.1 статті 77 Кодексу (зі змінами) план-графік документальних планових перевірок на поточний рік оприлюднюється на офіційному веб-сайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову та митну політику, до 25 грудня року, що передує року, в якому будуть проводитися такі документальні планові перевірки.

Вказані зміни знайшли відображення в наказі Мінфіну від 27.02.2017 № 294 «Про затвердження змін до Порядку формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків» (зареєстрований в Міністерстві юстиції України 16 березня 2017 року за № 368/30236, розміщений на офіційному веб-сайті ДФС у розділі «Відкриті дані»), яким передбачено, що річний план-графік складається починаючи з 2018 року.

Таким чином, платники податків зможуть ознайомитись з планом-графіком на 2018 рік на офіційному веб-сайті Державної фіскальної служби України в термін, визначений Податковим кодексом України.

При порушенні платниками єдиного податку фізичними особами - підприємцями 3-ї групи вимог застосування єдиного податку, застосовується ставка 15%

Ставка єдиного податку для фізичних осіб – підприємців третьої групи у розмірі 15 відсотків встановлюється:

- до суми доходу, який протягом календарного року перевищує 5 млн. грн.;

- до доходу, отриманого при застосуванні іншого способу розрахунків за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги), ніж грошова форма (готівкова та/або безготівкова);

- до доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування.

Зазначена норма передбачена п. 293.4 ст. 293 Податкового кодексу України.

Звітність єдинників зазнала змін

Шосткинська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області повідомляє, що наказом Міністерства фінансів України від 17.03.2017 року № 369 внесено зміни до форм податкової декларації платника єдиного податку - фізичної особи - підприємця, податкової декларації платника єдиного податку третьої групи (юридичної особи), податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 р. № 578.

Розміри ставок єдиного податку для платників третьої групи єдиного податку приведено у відповідність до чинного законодавства. Так, у декларації платника єдиного податку - фізичної особи – підприємця та декларації платника єдиного податку третьої групи (юридичної особи) виправлено ставку єдиного податку з 2% та 4% на 3% та 5% відповідно.

Крім того, до податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи внесено зміни до виноски 8, а саме: рядки 1.1 – 2 заповнюються одним рядком щодо всіх земельних ділянок за одним кодом органу місцевого самоврядування за КОАТУУ. За потреби (у разі наявності земельних ділянок за одним кодом органу місцевого самоврядування за КОАТУУ з різною нормативною грошовою оцінкою) кількість рядків 1.1, 1.2, 1.3, 1.4 та 2 може бути збільшено.

Фізичні особи, звільнені від сплати земельного податку

Шосткинська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області повідомляє, що пільги щодо сплати земельного податку для фізичних осіб визначені статтею 281 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ).

Так, відповідно до пункту 281.1 статті 281 ПКУ від сплати земельного податку звільняються:

- інваліди першої і другої групи;

- фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;

- пенсіонери (за віком);

- ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

- фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для зазначених категорій фізичних осіб, поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм, визначених підпунктом 281.2 статті 281 ПКУ.

Програмна продукція - особливості заповнення податкової накладної

При складанні податкових накладних за операціями з постачання на митній території України програмної продукції зазначається умовний код 00502, як для програмної продукції, розробленої за межами митної території України і ввезеної на митну територію України, так і для програмної продукції, розробленої на митній території України та поставленої на такій території.

Вказаний умовний код наведено у Довіднику умовних кодів товарів, які відсутні в УКТ ЗЕД (нагадуємо, що Довідник розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за адресою ( http://sfs.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/dovidniki-/288992.html ).

У разі постачання на митній території України програмної продукції, ввезеної на митну територію України, у графі 3.2 податкової накладної проставляється позначка "Х". При цьому графа 3.2 податкової накладної заповнюється на усіх етапах постачання програмної продукції, яку було ввезено на митну територію України.

У разі наявності у платника податків податкового боргу не можна перейти на спрощену систему оподаткування

Не можуть бути платниками єдиного податку першої-третьої груп, зокрема, платники податків, які на день подання заяви про реєстрацію платником єдиного податку мають податковий борг, крім безнадійного податкового боргу, що виник внаслідок дії обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин).

Отже однією з умов переходу на спрощену систему оподаткування (до 1-3 груп єдиного податку) є відсутність у юридичної особи чи фізичної особи-підприємця податкового боргу на день подання до фіскального органу заяви за формою, затвердженою наказом МФУ від 20.12.11 №1675.

Податковий борг – це сума узгодженого грошового зобов'язання, не сплаченого платником податків у встановлений Податковим кодексом строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному Податковим кодексом.

Пеня – це сума коштів у вигляді відсотків, нарахована на суми грошових зобов'язань у встановлених Податковим кодексом випадках та не сплачена у встановлені законодавством строки.

Зазначена норма передбачена п.п. 14.1.162, п.п. 14.1.175 ст. 14 та п.п. 291.5.8 ст. 291 Податкового кодексу України.

Умови, за яких не подається податковий розрахунок за формою № 1ДФ

Податкові агенти зобов'язані подавати податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку (форма № 1ДФ) до контролюючого органу за місцем свого розташування.

Такий розрахунок подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку податковим агентом протягом звітного періоду.

Податковий розрахунок подається незалежно від того, виплачує чи не виплачує доходи платникам податку податковий агент протягом звітного періоду.

Отже податковий агент може не подавати податковий розрахунок за формою №1ДФ, при одночасному дотриманні таких обов’язкових умов:

- не здійснювалось нарахування доходів платнику податку;

- не здійснювались виплати будь-яких доходів протягом звітного періоду;

- не перераховувався податок на доходи фізичних осіб та військовий збір.

Зазначена норма передбачена ст. 176. Податкового кодексу України та п. 2.2 Наказу МФУ від 13.01.2015 № 4 "Про затвердження форми Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (форма N 1ДФ) та Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку".

Для звірки суми податку на нерухоме майно фізичні особи можуть звернутись до фіскального органу за місцем проживання

Обчислення суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки з об'єктів житлової та нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється фіскальним органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості.

Таке обчислення здійснюється виходячи із загальної площі кожного з об'єктів нерухомості та відповідної ставки податку.

До 1 липня 2017 року фізичні особи, які є платниками податку на нерухоме майно, отримають податкове повідомлення-рішення про сплату податку.

Тобто, якщо фізична особа є власником нерухомого майна, загальна площа якої перевищую пільгову, то необхідно отримати податкове повідомлення-рішення про сплату податку.

Таке податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату податку та відповідні платіжні реквізити надсилаються (вручаються) фізичній особі фіскальним органом за місцем його податкової адреси (місцем реєстрації) до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) роком, тобто до 1 липня 2017 року.

Фізичні особи мають право звернутися з письмовою заявою до фіскального органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо:

- об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток;
- розміру загальної площі об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості;
- права на користування пільгою із сплати податку;
- розміру ставки податку;
- нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними фіскальних органів та даними, підтвердженими фізичною особою на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, проводиться перерахунок суми податку і фіскальний орган надсилає (вручає) нове податкове повідомлення-рішення.

Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

Податок сплачується за місцем розташування об'єкта нерухомості протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Порядок сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки визначено ст. 266 Податкового кодексу України.

Коли скасовуються сертифікати відкритих ключів електронного цифрового підпису без відома платника

Шосткинська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області нагадує, що Регламентом Акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту (далі - Центр) встановлений вичерпний перелік підстав скасування (відкликання) посилених сертифікатів відкритих ключів електронного цифрового підпису.
Звертаємо увагу, що сертифікат автоматично скасовується Центром, без надання окремого повідомлення заявнику (підписувачу), у випадку закінчення строку його чинності або не поновлення заблокованого сертифікату протягом 30 календарних днів.
Окрім того, сертифікат може скасовуватися і за письмовою заявою, без додаткового повідомлення, у випадках:

- припинення діяльності суб’єкта господарювання – заявника;

- розірвання підписувачем трудового договору з юридичною особою – заявником;

- компрометації особистого ключа;

- за заявою заявника або його уповноваженого представника.


Також допустима дострокова ліквідація Центром сертифікату ключа, з письмовим або електронним повідомленням заявника, у разі набрання законної сили рішенням суду про скасування посиленого сертифіката ключа, визнання підписувача недієздатним за рішенням суду або надання заявником недостовірних даних, припинення (розірвання) договору з заявником.

Одним із випадків передчасного призупинення дії сертифікатів відкритих ключів електронного цифрового підпису без надсилання повідомлення, є смерть підписувача або оголошення його померлим за рішенням суду.

Варто нагадати, у разі зміни відомостей, зазначених у посиленому сертифікаті, в т. ч. найменування юридичної особи, платнику необхідно скасувати посилені сертифікати ЕЦП (з попередніми відомостями, зазначеними у посиленому сертифікаті) та сформувати нові посилені сертифікати з актуальними даними клієнта.
Додамо, скасовані сертифікати поновленню не підлягають.

Загалом, інформація про усі скасовані сертифікати автоматично заноситься до Списку відкликаних сертифікатів, який публікується на офіційному інформаційному ресурсі АЦСК ІДД (http://www.acskidd.gov.ua) та є доступним кожному користувачу.



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости