Новость из категории: Інформація

Урядом запроваджено інститут наставництва над дитиною, яка проживає у дитячому закладі

Постановою Кабінету Міністрів України від 4 липня 2017 року № 465 затверджено положення про наставництво, яке визначає механізм організації здійснення та ведення наставництва над дитиною, яка проживає у закладі для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, іншому закладі для дітей. Наставництво вводиться як офіційна форма допомоги дітям у закладах інституційного догляду. Його мета – підготувати дитину, позбавлену батьківської опіки, до самостійного життя.

Адже діти в інтернатах не вміють готувати їжу, робити покупки, захищати свої права тощо. Допомогти їм у цьому може наставник, який має стає для дитини дорослим, другом, готовим присвятити дитині з інтернату свій час, знання і досвід. Тож, наставництво – це добровільна безоплатна діяльність наставника з надання дитині, яка проживає у закладі, індивідуальної підтримки та допомоги, насамперед у підготовці до самостійного життя. Наставником може бути повнолітня дієздатна особа, яка пройшла курс підготовки з питань соціальної адаптації дітей та їх підготовки до самостійного життя, отримала висновок про те, що вона може провадити діяльність з організації наставництва, та уклала договір про наставництво. Наставниками не можуть бути особи, зазначені у статті 212 Сімейного кодексу України.
 
На практиці наставництво виглядає так: за людиною, яка бажає стати наставником, закріплюється одна дитина-сирота, до якої, слід приїздити в інтернат, проводити з нею час, гратися, спілкуватися, вчити елементарним навичкам життя. Наприклад, як готувати їжу, прати й прасувати; пояснити, звідки беруться гроші і як правильно планувати бюджет, як обирати товари в магазині; розповісти, куди звертатися для отримання медичної допомоги або інших консультацій; допомогти визначитися з майбутньою професією, підготуватися до вступу до вузу або знайти роботу. Завоювавши довіру дитини, він може пояснити, як будувати близькі стосунки і створювати сім'ю. Можливо, показати приклад власної сім'ї, адже вихованці інтернатів не бачать здорової моделі сімейних стосунків і не вміють їх створювати.
 
Отже, якщо Вас зацікавила ця інформація, Ви готові подарувати психологічну підтримку та звичайні дружні відносини, звертайтеся до відділення соціальної роботи для сім`ї, дітей та молоді територіального центру соціального обслуговування населення Глухівської міської ради: м. Глухів, вул. Інститутська,3, тел. 3-28-73.


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости