Новина з категорії: Статті

Отрада грибника

Нынешнее лето, будучи довольно дождливым, тем не менее, не радовало любителей «тихой охоты». Грибы появлялись спорадически, и на короткое время. Все свои надежды грибники связывали с сентябрём. В начале месяца пролилось, наконец, несколько хороших дождей, и грибницы, образно говоря, стали передавать первый привет. Сначала пошли маслята - очень неуверенно. Прошлыми выходными нам пришлось изрядно поколесить и потопать в их поисках. В конце – концов, уже почти потеряв надежду, наткнулись на изрядную россыпь свежайших, и – о чудо! - без червей, маслят в чахлом полевом соснячке под Турановкой. Нарезали их там целых четыре ведра, и чистили потом до трёх ночи. В среду заработала самая верная примета обильного грибного урожая. На глуховском рынке, наконец, появились в изрядных количествах подосиновики, подберёзовики, белые и прочие дары леса. Естественно, в субботу наш семейный отряд снова отправился в турановские леса. Рассчитывали на польские. Их оказалось совсем немного – только начались.

Снова мы отправились глубоко в лес, разделившись: мы с мамой в одну сторону, папа – в другую. Сначала нам понемногу попадались польские, потом нашли несколько белых, позвонили отцу, похвастались. Прошло пять минут, и новый звонок – теперь уже нам: «Вы когда-нибудь видели, чтобы белые росли как мухоморы? Я вот увидел». В общем, в тот день насобирали большую кошёлку и ведро прекрасных белых грибов. Дай Бог, чтобы дожди пошли – насобираем ещё.
 
Алина КОВАЛЕНКО
 
ЗАСТОРОГА
 
Зазвичай причиною грибних отруєнь є незнання і неуважність тих, хто збирає та вживає невідомі та підозрілі гриби, найнебезпечніша з яких - біла та бліда поганки. Навіть невеликий їх шматочок може викликати смертельне отруєння.    Певну загрозу несе вживання умовно їстівних грибів: дубовиків, вовнянок, рядовок, валуїв, хрящів – молочників тощо, якими можна отруїтися при спільному вживанні з певними продуктами чи напоями (наприклад: гриби – гнойовики з алкоголем). Втім, їх можна вживати після ретельної кулінарної обробки. Отруйні речовини, що містяться в них, знешкоджуються при температурі вище 70 градусів Цельсія та добре видаляються при відварюванні. 
 
Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
При появі зазначених ознак отруєння необхідно негайно звернутися до лікаря або викликати швидку невідкладну медичну допомогу. Одночасно, не чекаючи прибуття медичних працівників, слід промивати потерпілому шлунок чистою або підсоленою водою до тих пір, поки промивні води не стануть чистими. 
 
Олександр МЕЛЬНИК, завідувач навчально – консультативним пунктом ЦО м. Глухів,     Віктор ПАНАСЕНКО, головний спеціаліст з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення управління ЖКГ та містобудування  міської  ради 


Поділитися в соціальних мережах:

Знайшли помилку у статті? Виділіть слово/кілька слів та натисніть Ctrl+Enter

Схожі новини