Новость из категории: Статті

Через призму козацької слави

Погожого й сонячного дня 7 жовтня, у сквері Березовського - Бортнянського відбувся фестиваль "Стежками козацької слави», організований для глухівських дітей і юнацтва спільними зусиллями міської влади та громадської організації «Джура», очолюваної відомим громадським активістом, волонтером Юрієм НЕГРЕБОЮ.

Його гостями стали козаки з Житомирщини, Київщини, Хмельниччини та Сумщини. Захід розпочало колективне виконанням державного гімну, потім був постріл (звичайно, холостий) з мортири глухівської козацької осавульської сотні в напрямок країни-агресора, та вшанування хвилиною мовчання загиблих захисників держави.
Далі розпочалося, власне, головне - демонстрація різноманітних козацьких бойових мистецтв. Присутні стали свідками предметних уроків фехтування на шаблях, метання топірців і ножів, володіння списом, і навіть такою «зброєю», як батіг або звичайний ціп для обмолоту збіжжя, що, попри свою суто мирну природу, в руках умілого воїна ( а до таких за смутної епохи середньовіччя, в Україні, на відміну від більш убезпечених на своїх східних і південних кордонах західноєвропейських країн, відносилося практично все доросле чоловіче населення) перетворювався на дуже грізну зброю. А ще була динамічна, видовищна демонстрація національних різновидів рукопашного бою – таких, наприклад, як спас чи бойовий гопак.

 

В усьому тому, і не лише при показах - здається, в самому повітрі, витали й історичний колорит, і якась, як би це назвати … справжність. Годі пояснювати якоюсь однією певною причиною, що породжувало це відчуття: чи холодна козацька зброя, розкладена на підніжжі пам’ятника відомим українським музикам, чи автентичні вбрання, або невеличка чавунна, виготовлена за старовинними кресленнями гарматка – мортира, відточені, граціозні порухи навчителів у майстер – класах, та – різця в умілих руках різьбяра Ігоря БІЛЕВИЧА, співи хлопців і дівчат у національних вбраннях, неповторний тембр старовинного народного інструмента варгана (дримби), багаті рундуки зі всіляким цікавим крамом: від їжі та напоїв, виготовленими за оригінальними рецептами, до книжкової виставки з «Аеропортом» Лойка на видному місці… Давня історія змішалася тут з сучасністю, а грубуваті вилиски сонця на сабельній криці – тонким мелодійним співом юнаків при мікрофонах, козацькі вбрання – одностроями сучасних воїнів, загартованих донбаським вогнем, слава Батога і Пилявців – зі звитягою захисників Донецького аеропорту. Все це разом, мабуть, і породжувало неповторну атмосферу справжнього козацького свята.

І все це з`явилось не само по собі – до організації дійства доклали зусиль чимало людей. Варто, мабуть, назвати їх поіменно. Тут тобі і Володимир ЛИСЮК (Козак Лис) та Гурт бойового козацького вишколу "Стрибожі правнуки", Олександра КРАМАРА (Козак Убийлихо), Ігор Гнатюк, Андрій КОВШЕР, вихованці Школи бойового гопака "Шаблезуб", Володимир ОПУТІН. Організатори також висловили свою щиру вдячність колективом ГАТІ СНАУ ім.. С. А. Ковпака та його директору Анатолію ЛИТВИНЕНКУ, Центру активних глухівчан, бійцям 16 мотопіхотного батальйону, охоронному агентству «АРГУС – Щит» та його керівнику Сергію ХІРО, Глухівській спілці ветеранів АТО, глухівчанам Маріанні ВАСИЛЬЄВІЙ, Сергію ШУМУ, Федору ШУТКО, Тетяні КАЩЕНКО, Віталію ВАСЯНОВИЧУ, Роману ДЗЕКЄЛЄВУ, Людмилі ВАСЯНОВИЧ, Ірині ЮСУПОВІЙ – КОБЗАР, Ярославу ФУРСУ, Ірині ГАЙДУК, Марії СЕГЕДІ.

 

Андрій КОВАЛЕНКО

Замість післямови:

 

Фестиваль привернув до себе неабияку увагу не лише представників молодшого покоління, але й низки публічних персон. Подаємо їхні оцінки та враження.

Віктор ГРИШКО , колишній керівник Глухівської митниці, член виконкому Глухівської міської ради:

- Бажано, щоб це прекрасне свято мало продовження – у започаткуванні в нашому місті традиціъ культивування національних видів спорту. Добре, звичайно, що глухівські хлопці непогано опанували, скажімо, східні бойові мистецтва, але ми, українці, маємо, виявляється аж ніяк не згірші, ніж далекосхідні народи, традиції рукопашного бою. Вважаю, фестиваль це наочно довів.

Народний депутат Павло КИШКАР, який, попри всю свою робочу завантаженість, знайшов можливість навідатися до Глухова та долучитися до святкування, немов прочитав думки Віктора Михайловича:

- Чудовий захід патріотичного спрямування, покликаний зростити у нашої молоді патріотичні почуття, привернути її до здорового способу життя та козацьких традицій. В подальшому плануємо допомагати з розвитком у Глухові національних видів спорту – таких, як бойовий гопак, бій на шаблях. Допоможемо з розвитком «Джури» та відродимо діяльність молодіжного патріотичного руху – Пласту - в місті.

Керівник охоронного агентства «АРГУС – Щит» та ватажок глухівських козаків Сергій ХІРО, який має безпосереднє відношення до проведення фестивалю вважає що той:

- Дуже корисний і потрібний захід, який підтримає у молоді почуття національної гідності. Таких змістовних заходів повинно бути якомога більше. Ми на цьому фестивалі частували глухівчан і гостей смачним козацьким кулішем, надали гармату. Тепер готуємося до головного козацького свята – Покрови.

Сергій ЖУРБА , заступник директора ГАТІ СНАУ з виховної роботи:

- Інститут, окрім славних козаків та україночок представив гурток різьби по дереву. Наші хлопці та дівчата по тіши ли учасників і гостей запальним флеш-мобом, танцями , додали святу справжнього українського колориту. Участь у подібних дійствах дає змогу молоді поринути в історію та відчути гордість за наших славетних предків - козаків.

Дякуємо Юрію Негребі за організацію таких свят.



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости