Новость из категории: Культура

Стаді-тур: про туристичну перспективу Глухова, і не лише

Минулої п’ятниці Глухів відвідала делегація учасників навчальної подорожі (т. зв. стаді-туру), організованого Сумським центром розвитку місцевого самоврядування за підтримки програми "U-LEAD з Європою».

Представники Вінницької, Житомирської та Чернівецької областей, що перебували в її складі, вивчали глухівський досвід проведення фестивальних заходів, спрямованих на підвищення інвестиційної та туристичної привабливості міста, та вирішення низки важливих питань патріотичного виховання, запровадження здорового способу життя, відродження національних традицій, народних промислів тощо. Отримати детальне уявлення про це вони змогли після коротких відвідин міської ради, де їх привітав Мішель ТЕРЕЩЕНКО, коли центр подій перенісся до конференц-зали Національного заповідника «Глухів».

Там учасники спочатку отримати детальну інформацію про недавній «Льон Фест», а потім, з вуст секретаря міськради Олени ДЕМІШЕВОЇ, й інші значимі масові заходи: фестиваль національних бойових мистецтв «Стежками козацької слави», «Чернеччина Festival», форум різьбярів тощо. Висвітлюючи тему, Олена Миколаївна висловила низку цікавих міркувань та спостережень:

- Вважаю дуже важливим те, що люди бажають долучатися до фестивального руху дієвим чином. Взяти той же «Льон Фест», коли всі вдягаються у вбрання з натуральних тканин, коли люди активно відвідують майстер – класи, а дітки радісно переймають навички національних бойових мистецтв. Для них це дуже потрібно – аби відчувати, що окрім комп’ютера є інший світ, реальний, де багато чого привабливого і доброго. Нашим дітям потрібен здоровий спосіб життя, і саме головне – відчуття що вони є українцями, і треба бути готовим відстоювати своє право бути українцями. Треба змалку виховувати в них активну життєву позицію… Попри все, нам вдається розворушити людей. Місто оживає. Взагалі, фестивалі можуть бути успішними лише за умови, якщо проводитимуться на міських вулицях. В закритому форматі – залах, приміщеннях годі досягти належного ефекту.

Мер та секретар міськради підкреслили, що глухівські фестивалі з різних причин (в тому числі й через довгу відсутність бюджету) проводяться на громадських засадах, без великих фінансових вливань. О. Демішева вважає, що десь на 70% масові заходи відбуваються за рахунок ентузіазму та усвідомлення їх значення для міста.

Було озвучене бажання міської влади започаткувати новий фестиваль – на спомин про видатних композиторів Березовського та Бортнянського. За словами мера, у громадськості міста бажання організувати такий захід є. Він впевнений, що з часом це вдасться зробити. Підсумовуючи, міський голова зазначив наступне:

- Так, це нелегко – проводити фестивалі, але ми їх проводимо. Нелегко організувати туристичний поток для Глухова, куди не ходять пасажирські потяги, де слабка готельна інфраструктура, немає ресторанів. Але турист буде, якщо місто матиме гідні туристичні об’єкти. Тоді тут з`являться й інвестори, і все можна було вирішити.

Мішель не просто позначив проблему та шляхи її вирішення, а поінформував, що саме збирається робити для того, щоб наше місто привернуло увагу всього світу. Якщо говорити про стратегічну мету – це перетворення Глухова на компактне і привабливе європейське місто – місто для людей, щодо конкретики – тут тобі, наприклад, створення п`яти нових музеїв: гетьманата, музики, телерадіозв`язку, льону та конопель, та єврейський. Особлива роль відводиться меморіалу Івана Мазепи – на місці, де донедавна бовванів пам’ятник Ленінові. Мішель Терещенко вважає це не лише містобудівним та бізнесовим заходом, алей актом відновлення історичної справедливості.

Андрій КОВАЛЕНКО

Фото Оксани Друпп



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости