Новость из категории: Статті

Малі, але за двадцять п`ять

З п’ятниці, 10 серпня, на Сумщині заборонено вилов раків Минулими вихідними, рятуючись від спеки на Скоропадщині, ми двічі купували раків у дітлашні, яка промишляла їх прямісінько у купальній зоні. Для відпочивальників, до речі, це був ще один доказ, що вода на озері чиста – достеменно відомо, що у забрудненій представники ракоподібних не мешкатимуть нізащо. Ціна на делікатес – сотня за кіло - нас цілком влаштовувала: на базарі за стільки ж просять 170 – 190, а той усі гривень.

Коли брали раків востаннє, нас попередили: більше не ловитимуть, оскільки незабаром вийде заборона. Дійсно, з 10 серпня по 20 вересня у водоймах Сумщини встановлено заборону на добування раків під час їх другої линьки. Та відбувається раз -два на рік у дорослих особин. Панцир у раків надзвичайно міцний, він заважає повноцінно рости, тому його час від часу скидають, разом з хітиновою оболонкою очей, зябер. Линяють раки не у норах, як дехто вважає, а на відкритому простоті, тому в цей період і найменше захищені. Варто також нагадати, що після закінчення заборони одній собі за добу дозволяється впіймати не більше тридцяти раків на загальних водоймах та не більше за півсотню - де впроваджене платне рибальство. Забороняється вилов цих річкових мешканців у темну пору доби (пізніше години від заходу сонця та раніше години до його сходу) із застосуванням підсвічування. Сумський рибоохоронний патруль закликає громадян бути відповідальними та дотримуватись природоохоронного законодавства. Якщо помітили порушення - прохання терміново повідомляти за номером телефонної «гарячої лінії»: (0542) 77-90-13 або (096) 838-25-70.

Довідкова інформація: Лов раків у заборонений період є порушенням законодавства, відповідальність за яке передбачено ч. 4 ст. 85 КУпАП – у вигляді штрафа у розмірі до 680 грн. Крім того, порушнику доведеться сплатити збитки у розмірі 25,5 грн за кожного незаконно виловленого рака.

Андрій КОВАЛЕНКО + інформація Сумського рибоохоронного патруля

Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости