Новость из категории: Новини

Глухів відсвяткував Покрову

Покрова – одне з наших найголовніших свят. Гадаю, немає сенсу довго розповідати про його коріння та значення в історії всієї України, чи окремо взятого Глухова.

Зазначимо лише, що й нинішнього року в нашому місті до цього свята підготувалися ґрунтовно, провівши з його нагоди низку цікавих заходів. Серед яких, наприклад, були прекрасна концертна програма, показові виступи колективів брейк – дансу, велопробіг «Козацькому роду нема переводу», спортивні змагання, про які піде нижче.

А почалося все зі святкової ходи, яка стартували невдовзі до одинадцятої від військомату в напрямку пам’ятного знаку героям Небесної Сотні, за участі десятків глухівчан – представників громадських організацій патріотичного спрямування, політичних партій, учасників АТО та «афганців». Об одинадцятій біля відомої гранітної брили зазвучали перші вітання та урочисті звуки Державного гімну.

Розпочався урочистий мітинг. Привітальне слово виголошувала керуюча справами міськвиконкому Олена ГАВРИЛЬЧЕНКО. Потім пролунали і промови, де зазначалося, що свято Покрови набуває актуального змісту в умовах російської агресії, і ще раз нагадує нам про необхідність бути гордими свого родового коріння, сильними і відповідальними за свою країну.

 

Відомий підприємець, депутат районної ради Віктор СКОПЕНКО повідомив приємну звістку про відкриття в листопаді у його рідній Перемозі, вперше за сто років, нової церкві – до речі, для вірних Київського патріархату.

До глухівчан звернулися також відомий майстер – різьбяр, громадський діяч Ігор БІЛЕВИЧ та дружина батальйонного капелана Назарія КОВАЛЬОВА,котрий нині перебуває на передовій.

Щойно скінчився мітинг - представники міської влади відбули на Веригінське кладовище, де поклали квіти на могилу капітана КОМАРОВА, який загинув 2015 року під Дебальцевим. Потім завітали на Матросова, до скромної оселі його батьків – підтримати теплим словом. О. Гаврильченко сказала наступне:

- На мітингу ми багато говорили про хлопців, чиє життя тим чи іншим чином пов’язане з Глуховом: хтось тут народився, хтось вчився, або пішов звідсіля на війну, - й загинули. Згадували й вашого сина. Дякуємо Вас за нього, згадуємо, й сумуємо разом.

Батько героїчного капітана – Микола Олексійович, зі свого боку, виказав ось такі побажання:

- Бажаю нашому народу мирного неба, щоб ніколи не було війни, щоб наші діти жили в мирі, а наші матері ніколи не плакали, на нашій землі щоб людям жилося добре … Мені це важко говорити, бо втратив сина на цій війні, ось… Тому ще раз бажаю всім українцям щастя, мира, і взагалі, всього найкращого.

Наступним пунктом подорожі нашого кореспондента став відомий майданчик для воркауту на Ціолковського., де з нагоди козацького свята проходили організовані «Джурою» та низкою інших громадських організацій масштабні змагання. Один з їхніх безпосередніх організаторів – депутат міської ради Дмитро БЄЛІНСЬКИЙ, скориставшись нагодою, привітав глухівчан зі святом святої Покрови, та сказав пару слів про сам турнір:

- Сьогодні на честь свята захисника України військово – патріотичний рух «Джура» та спілка ініціативної молоді «Сенс» проводять вже вдруге чемпіонат з воркауту, до участі в якому прибули команди з обласного центру, Шостки, нашого міста та району. Чекаємо нових звершень від спортсменів. Хай це послугує шляхетній справі прилучення молоді до здорового способу життя, його популяризації.

А ось такої думки про свято та змагання громадський активіст Сергій ЯВОРСЬКИЙ:

- Взагалі я далека від спорту людина, і тому не буду характеризувати рівень змагань або якісь технічні результати. Скажу лише, що Покрова – православне, козацьке свято, що надихає молодь й у фізичному самовдосконаленні. Покрова – це свято пошани матері Богородиці, котра захистила козаків у бою, а тому треба: по-перше, від душі святкувати цей день, по-друге – дотримуватися пов’язаних з ним традицій. Ці змагання проводяться вже вдруге, а тому їх цілком можна вважати традиційними. Далі – міркуйте самі…

А ще такі турніри дуже доречні у країні, котра воює, чиї найкращі сини та доньки або перебувають на передовій, або готуються до бою. Добре що це свято відзначається на державному рівні, і також - що воно не показушне.

 

Приблизно те ж саме говорив і відомий учасник АТО Сергій ЮЩЕНКО, додавши також, що добра спортивна форма дуже допомагає витримувати бійцям фронтові випробування. А головний спонсор турніру, підприємець Федір ШУТКО, котрий вносить неабиякі пожертви на проведення чи не кожного патріотичного заходу, заявив, що вважає за честь допомагати спортсменам:

- Заробив дещицю – мусиш поділитися, надати гроші на якусь добру справу – тим більше, коли вона стосується спортивного виховання молоді.

Серед учасників надзвичайно вправним і граціозним виконанням вправ на брусах відзначалася молода спортсменка з Шостки – Лейла МЕХДІЄВА. Нам вона розповіла про себе наступне:

- Займаюсь воркаутом півтора року, а ще – повітряною гімнастикою, черлідингом, пол – денсом. Тут виступаю як запрошений гість у номінації повітряного фрістайлу – комплексу вправ з воркауту, певної послідовності: силові, динамічні, статичні, на поперечені, брусах, шведській стінці. Воркаут практикую, так би мовити, для душі - не маю з нього якогось звання або розряду – натомість виборола чимало «золота» на різних змаганнях і стала чемпіоном області з «тримання крокодила» - хвилина та дванадцять секунд (неймовірно складна статична вправа на брусах, коли спортсмен якомога довше втримується у перекрученій позі, тримаючись над снарядом на одній руці – авт.)

Докладніше про змагання – на другій сторінці номеру.

Андрій КОВАЛЕНКО, фото hlukhiv-rada.gov.ua



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости