Новость из категории: Статті

Кредити не щадять ані сиріт, ані пенсіонерів

Не так давно ми писали про те, як банківська установа судиласяся з 2-річним сиротою Єгоркою, з якого вона вимагала 32 тисячі гривень начебто узятий його покійною матір'ю. А тепер – нова історія. 65-річна глухівчанка (назвемо її Лариса Матвіївна) потрапила до справжньої халепи, з якої її не може витягти ніхто. «Одного ранку задзвонив телефон, - розповідає жіночка. – Я взяла слухавку, на тому кінці дроту – приємний чоловічій голос. Співрозмовник представився службовцем банку та повідомив, що в мене закінчується строк дії банківської карти, тож її необхідно поновити. Це було якраз напередодні отримання пенсії, і я занепокоїлась: як зніму гроші зі старої картки?! Тож, нічного не запідозривши, погодилася на запропоновану послугу. Розмова співробітника банку тривала недовго, і за цей час я виконувала всі його прохання.

В тому числі - називала цифри, які він просив. Після завершення бесіди чоловік подякував, а я залишилася задоволеною від зробленої невідкладної справи та заспокоїлася, що тепер зможу зняти свою пенсію. А через кілька днів виявилося, що в мене перед банком борг на 11 тисяч гривень! На моє ім'я чужі люди взяли кредит у сумі 7 тисяч плюс в магазині товару набрали на 4. Зрозумівши, що стала жертвою шахраїв, я впала в розпач. Що тепер мені робити? Як віддавати борг фінансовій установі, адже розмір моєї пенсії, заробленої за все життя, складаю 1700 грн?! Побігла до банку, там мені сказали, щоб йшла до прокуратури та поліції. Сходила, написала заяву. Картку заблокувала. Більше аферисти на мене гроші брати не зможуть, та все одно ті 11 тисяч віддавати доведеться мені. Адже в фінустанові сказали, що я сама винувата, довірившись злодіям і вказавши їм свій код. Мої доньки консультувалися зі спеціалістами та кажуть, що існує спосіб, коли банк зменшує суму вдвічі. На це я і сподівалася, та мені відмовили. Настоюють на тому, щоб обов'язково сплачувала борг, а коли правоохоронці знайдуть злочинця, то він мені все поверне. Та пошук шахрая може йти роками, суди – теж. Тож у мене ніякого виходу немає. А як платити з пенсії? На що жити?».
 
Кореспондент газети «Кур'єр» спробувала розібратись у ситуації та зв'язалася з керівником Регіональної пресс – служби, яка діє в Сумській, Харківській, Луганській та Донецькій областях – Олегом Калашніком. Він детально прокоментував ситуацію, в якій опинилася героїня статті. Виявляється, її історія має тільки 2 шляхи вирішення: суд доведе, що особи, які телефонували, є шахраями та понесуть відповідальність, та суд не доведе, що вони є такими та відповідальність за їх дії понесе сама пенсіонерка. Зі слів пана Олега, таких телефонних дзвінків кожного дня надходить до багатьох людей, у тому числі й до працівників банку. Ця тема вже настільки поширена серед населення, що дуже дивно, коли хтось ще не знає або не розуміє, з ким розмовляє. А злодії цим користуються, і поки будуть такі довірливі громадяни, доти подібні випадки існуватимуть. Керівник пресс – служби ще раз нагадує: ніколи та ні при яких обставинах клієнт не повинен розголошувати конфіденційну інформацію, тобто коди та паролі! Навіть працівникам фінансової установи! А тим паче – в телефонному режимі, що взагалі суперечить здоровому глузду, адже банківські службовці ніколи не вирішують такі важливі питання з клієнтами через телефон. Служба безпеки банку контактує з поліцією, тож всі випадки шахрайства розслідуються. Глухівчанка Лариса Матвіївна написала заяву до правоохоронних органів, отже, ця справа дійде до суду.
 
Але те, що людина, якій жіночка вказала конфіденційну інформацію, є аферистом, ще треба довести. Адже якщо пенсіонерка сама і цілком добровільно повідомила всі дані, то провина лежить лише на ній. Її ж ніхто не змушував це робити! Будь-який адвокат, що буде представляти інтереси звинуваченого, спитає, а за що його карати? Дійсно, в законодавстві немає такого, щоб притягувати до відповідальності людину, якій хтось сам надав всі секретні цифри. Тут відсутній склад злочину. Шахраєм суд може визнати лише людину, яка отримала доступ до картки без відома клієнтки, різними шляхами. Що ж стосується компенсації, на яку так сподівалася Лариса Матвіївна, то пан Олег пояснив: вона можлива лише при умові, що той, хто зняв гроші, буде визнаний шахраєм і злодієм. Тож, враховуючи всі обставини історії з героїнею нашого матеріалу, сподіватися на те, що гроші, які вона буде сплачувати за чужий кредит, до неї вже не повернуться. Але ж будемо сподіватися на краще. Як кажуть, надія помирає останньою.
 
Оксана Ковальова


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости