Новость из категории: Статті

Просто не міг пройти повз

30-річний Олександр Мірошниченко не знає, де буде жити завтра – в нашому чи якомусь іншому місті, але на запитання «А що ти зробив для Глухова?», чоловікові вже є що розповісти. Він за власної ініціативи взявся рятувати стару споруду, де раніше була пошта. Кореспондент газети «Кур'єр» поспілкувалася з героєм статті, дізналася про його добрі справи та наміри. Так, Олександр після закінчення ГНПУ та магістратури в Українській Академії Наук (Центр пам'яткознавства та музеєзнавства) є науковим співробітником Національного заповідника "Глухів". Одного разу, вкотре проходячи повз занедбаної будівлі «Поштово–телеграфної станції», зрозумів, що нікому ця пам'ятка архітектури місцевого значення, відома як будинок Миклашевського, не потрібна. Тож вирішив проявити ініціативу і рятувати її сам.

На думку 30-річного науковця прийшла геніальна ідея – відремонтувати пам'ятку архітектури сміттям! Адже його в Глухові – тьма–тьмуща! На території є споруда – сарай, там активіст організував збір вторсировини: приймальню пластикових та скляних пляшок. Вже з самого початку Мірошниченко розраховував на підтримку місцевих мешканців, і не прогадав! Олександр дав клич глухівчанам долучитись до збору сміття, і відразу ж на нього відгукнулись багато небайдужих громадян. Співрозмовник вважає, що він організував не тільки ремонт історично важливої будівлі, а і прибирання: все ж таки, скільки порожнього посуду зникне з вулиць міста і зосередиться тут!

Ось такий текст опублікував науковець у Фейсбуці: "Всім привіт! Сьогодні в будинку пам'ятки архітектури "Будинок Миклашевського" з'явилося вікно з діркою;) ЦЕ ПРИЙМАЛЬНЯ ПЛЯШОК!!! Тепер кожен глухівчанин може допомогти в порятунку ПАМ'ЯТКИ. Береш пляшку скляну чи пластикову, бляшанку, приходиш на місце і просто вкидаєш в отвір! Весь склобій буде пересортований і зданий в переробку. Зібрані кошти спрямуємо на ремонт даху цієї хворої пам'ятки! Я вірю, що ми це зробимо! Дякую всім за підтримку!! Одного дня ви пригадаєте ці мішки та зрозумієте, яку справу ми робимо! Змінимо ставлення до сміття!». Зі слів Олександра, дуже допомагають студенти ГНПУ, які проходять практику, сортують і пакують тару. А її тут – сила – силенна! Кожного дня у віконце кидають штук по 100.
 
А ще привозять глухівчани – мішками! Крім того, Мірошниченко ходить по кафе та барам, збирає пляшки. В день робота з будинком Миклашевського віднімає в активіста години 2. Приділяти менше уваги не можна, адже назбирається багато вторсировини, і територія пам'ятки архітектури перетвориться на смітник. За місяць науковцю вдалося зібрати близько 1500 гривень. «Моя головна задача – це законсервувати дах на будівлі, - коментує Олександр. – А ще в мене попереду купа творчих планів та цікавих проектів щодо цієї споруди. Хочу організувати тут галерею, присвячену Миклашевському та Скоропадському, проводити екскурсії». Олександр запевнив кореспондента, що задоволений розпочатою справою, не пошкодує ані сил, ані часу, потрачених на реставрацію архітектурної пам'ятки та розраховує на підтримку глухівчан. Тож долучаймося!
 
Оксана Ковальова
 


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости