Новость из категории: Культура

В мертві дерева вживляли душі

З 4 по 14 липня в Глухові проходив різьблярській фестиваль. Кореспондент газети «Кур'єр» побувала на заході, та на власні очі побачила, яким чином майстри оживляють суху деревину. Як зазначив заслужений майстер України Ігор Білевич, назвати захід фестивалем він не може, а тільки – пленером. Адже тут йде обмін досвідом, та спілкування. На цілих 10 днів до Глухова з'їхалися народні умільці, імениті та заслужені майстри народної творчості з різних куточків країни та локалізувалися на території аеропорту «Глухів».

Організатори вдячні його директору Олександру Понирко за надану допомогу в розташуванні, а комунальнику Олександру Стецюку – за матеріал: сухостій. Учасники пленеру облаштувалися у двох кімнатах будиночку аеропорту: в одній спали, в іншій – їли. Працювали в дружній атмосфері. Захід відбувався під патронатом Національної спілки майстрів народного мистецтва. Тут же народився новий майстер – 13-річний Андрій Щікоть. Хлопець займається в клубі «Гарда», а на пленері він з самого початку і до останнього дня вчився виготовляти дерев'яні ложки. Взагалі, що стосується скульптур, то спочатку була задумка, щоб кожна робота була пов'язана з авіацією.

Але в процесі зрозуміли, що творчих особистостей неможна заганяти в певні межі, тож розширили горизонти діяльності: обов'язково повинні бути крила. А які – нехай вирішує кожен сам. Отже, на світ з'явилися 2 чудові роботи: дерев'яний знак «Злітно–посадковий майданчик Глухів», який вже офіційно зареєстрований, а також – Козак та Семаргл. Як розповів Ігор Володимирович, це - міфічний звір. Семаргл здавна вважається захисником міста Чернігова. Його зображення знаходиться на капітелі Борисоглібського собору.

Саме цей образ підкреслює древність Чернігова. Зі слів Білевича, всі учасники заходу здійснили справжній подвиг в ім'я Глухова та його самого, відгукнувшись на запрошення взяти участь у заході та відірвавшись від рідної домівки та сімей на цілих 10 днів.
 
Підготувала Леся Петрук, фото Романа Матющенка


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости