Новость из категории: Інформація

Сумська митниця інформує, які ліки можна переміщувати через кордон

Щотижневі випадки затримання громадян, які намагаються незаконно перевезти ліки через митний кордон України, зумовлюють митників, у черговий раз, нагадати про те, що не всі лікарські засоби можна переміщувати через кордон без декларування, а деякі зовсім заборонені до перевезення. Відповідно до Постанови Кабміну від 23 травня 2012 р. № 458 «Про обсяги та порядок ввезення громадянами на митну територію України лікарських засобів та спеціального дитячого харчування» громадяни можуть ввозити на митну територію України лікарські засоби, які переміщуються в ручній поклажі та/або в супроводжуваному або несупроводжуваному багажі громадянина, в таких обсягах: у кількості, що не перевищує 5 упаковок кожного найменування на одну особу (крім лікарських засобів, що містять наркотичні чи психотропні речовини); у кількості, що не перевищує зазначену в наявному в особи рецепті на такий лікарський засіб, виданому на ім’я цієї особи та засвідченому печаткою лікаря та/або закладу охорони здоров’я.

Згідно зі ст.369 Митного кодексу України особисті речі, що переміщуються громадянами через кордон підлягають усному декларуванню або за бажанням власника чи на вимогу митників - письмовому, митними платежами не оподатковуються. Лікарські засоби, що містять наркотичні чи психотропні речовини (знеболюючі чи заспокійливі препарати) обмежені до переміщення та підлягають обов’язковому декларуванню (навіть якщо це декілька пігулок). Крім того, необхідно мати при собі медичний висновок лікаря про необхідність вживання препарату, їх дозування та курс лікування. Перелік таких лікарських засобів та правила переміщення затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 6 травня 2000 р. №770 «Про затвердження переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів» та Постановою Кабінету Міністрів України від 08.11.2007 року за №1307 «Про затвердження Порядку перевезення хворими, які прямують транзитом через територію України, наркотичних засобів і психотропних речовин».
 
Водночас, враховуючи відмінності у митних правилах різних країн, наполегливо рекомендуємо ознайомитись із законодавством країни перебування з метою уникнення порушень законодавства та конфліктних ситуацій під час здійснення митного контролю в інших країнах.


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости