Новость из категории: Культура

«Льон – фест»: без виїзду на поле, але все одно яскраво та цікаво!

Череда фестивалів у Глухові продовжилась сьогоднішнім святом у сквері ім. Бортянського та Березовського. Об 11 годині тут зібралось чимало глухівчан та учасників заходу. Про те, що в місті відбувається щось цікаве, свідчило вбрання людей з національною українською символікою: розмаїття вишиванок, капелюхів, намист. Місцеві та приїжджі умільці та майстри демонстрували свої вироби: чого тут тільки не було! Заколочки для волосся, прикраси, аксесуари, вишиваний одяг, товари повсякденного попиту та вжитку, смаколики та алкогольні напої. Перед народом виступив зі своєю привітальною промовою мер Глухова Мішель Терещенко, який прибув на «Льон – фест» разом з дружиною Оленою.

Після нього слово взяв генеральний директор ТОВ «Лінен оф Десна» Сергій Гайдук, який пояснив, чому в цьому році фестиваль проходить у досить стислому форматі. Так, у минулі роки був організований безкоштовний в'їзд глухівчан на квітучий лен у комфортабельних автобусах, а потім усіх пригощали смачною їжею з натуральних продуктів льону та конопель, а також частували трав'яним чаєм. А тепер до поля не доїхати, бо після дощу там брудно, а замість пригощань гостям свята дали покуштувати льняних зерняток. Не було також і дефіле молодих красунь у сукнях з натурального льону та полотна. Зі слів С. Гайдука, подібні фестивалі потрібно проводити кожного року, адже їх мета – відродження перспективної, але забутої культури. Чомусь сучасні українці вдягають на себе сорочки зі штучного кримпліну та синтетики, а не з натуральних льону та полотна! Так, попри стислість і скромність заходу, все ж таки було цікаво!

Місцеві артисти дарували всім пісні та музику, виконану на музичних інструментах. Глухівчани у святковому настрої ходили по скверу, роздивлялись асортимент ярмарку, і, звісно ж, купували те, що сподобалося. Здебільшого ж люди приміряли вишивані сукні та сорочки. Так, 46-річна пані Любов привезла цілий гардероб вбрання з Івано – Франковську, виготовленого власними руками. Станом на 11.30 ще не було жодного покупця, і жіночка переймалася, хоч би виправдати розтрати на дорогу. Та вже через годину майстриня ледве встигала носити місцевим мешканкам плаття на примірку - різних кольорів, розмірів та орнаменту. За можливість красиво виглядати – як справжній українець, глухівчанам довелося віддавати від 300 до 1200 гривень. Мало попит і вино, яке привіз на ярмарок мешканець Глухова Сергій Рубаник.

Чоловік представляє ГО «Фікс», займається відродженням та популяризацією ставлених медів. В цілому ж організація має мету збереження бджоли, тому і виробляє напої з натурального меду, які від початку до кінця не проходять термічної обробки. Зі слів Сергія, члени ГО вже написали проєкт соціальних ініціатив під назвою «Медовий гай», згідно з яким в с. Землянка Глухівського району розташується виробництво натурального бджолиного продукту. Цілий ряд на ярмарці зайняли полтавчани, пропонуючи глухівчанам дитячі іграшки, серед яких – мечі дерев'яні ручної роботи по 50 грн., прикраси червоного кольору (намиста, браслети тощо), і безліч аксесуарів. Дівчина, зосередившись на виробленні імпровізованого татуажу на руці юної глухівчанки, розповіла, що сумувати не доводиться: вся в роботі! Безпрограшна лотерея зацікавила лише одного хлопчика. 4-річний Сашко за 10 гривень виграв вертоліт. Безумовним лідером серед тих, хто привіз свій товар до Глухова, став 55-річний грузин Гіві Габельє. Перед чоловіком, сидівшим на табуретці, стояли кучі мішків, навколо яких скупчився натовп. А поруч вишикувалася величезна черга. Кореспондент газети «Кур'єр» поцікавилася, що ж там таке продається, і дізналася, що домашні спеції та приправи. Торговець був надто зайнятий обслуговуванням покупців, тож щоб поспілкуватися з пресою, він назначив пізніший час. Та коли через 2 години автор даного матеріалу підійшла, біля Гіві знов була чималенька черга. Тож, аби взяти коротеньке інтерв'ю, довелося відстояти її разом з усіма покупцями, аби мати можливість поставити питання. Як виявилося, торговець родом із сонячної Грузії, але зараз мешкає в Полтаві.
 
У Глухові він вперше в житті. І навіть не очікував такого фурору! Спеції його особистого виробництва – поза конкуренцією! «Одна жіночка підійшла й каже: «Вийшла на фестиваль маючи 100 гривень у гаманці, і, походивши по ярмарку, вирішила усі гроші витратити на приправи!», - з гордістю розповідає співрозмовник. На знак української – грузинської дружби та вдячність за статтю в газеті «Кур'єр» Гіві Габельє насипав кореспонденту цілий пакет різноманітних прянощів, подарував лимон та сфотографувався на пам'ять! Ось так і поярмаркували!
 
Оксана Ковальова


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости