Новость из категории: Новини

Новини коротко

З першого жовтня монети 1,2 та 5 копійок стануть виключно надбанням нумізматів

 

За словами заступника Голови Нацбанку Сергія ХОЛОДА, з 1 жовтня українці не зможуть використовувати монети 1, 2 та 5 копійок для здійснення розрахунків готівкою:

- Але це не привід для хвилювання. Упродовж наступних трьох років усі зможуть обміняти їх на монети та банкноти інших номіналів у банківських установах й у Національному банку.

Обміняти монети дрібних номіналів громадяни зможуть без обмежень та безкоштовно на монети та банкноти інших у сумах, кратних 10 копійкам, упродовж наступних трьох років: упродовж першого з дати вилучення їх з обігу та до 30 вересня 2020 року включно – в усіх відділеннях українських банків; упродовж трьох років з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2022 року включно – у Національному банку та уповноважених банках (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзенбанк Аваль).

Вилучені з обігу монети номіналами 1, 2 та 5 копійок будуть утилізовані Національним банком через знищення на них мотивів зображень на спеціальному обладнанні, а метал піде на переплавку.

За матеріалами Національного банку України

Підсумок роботи аграріїв

Підбиваються підсумки роботи землеробського сектору Сумщини, щоправда, без врахування урожаю пізніх зернових, збирання якого ще далеке від завершення. Отже, згідно з даними Головного управління статистики у Сумській області, на 1 вересня господарства регіону зібрали зернові та зернобобові культури майже з 40% площ, посіяних під урожай поточного року. Валовий збір зерна у початково оприбуткованій вазі становив більше за мільйон двісті тисяч тон. Це несуттєво перевищує минулорічний показник. У середньому з гектара обмолоченої площі одержано по 45ц. 400кг. зерна проти 46ц. 400 кг. – торік. Трійка районів з найвищою врожайністю виглядає наступним чином: Тростянеччина - 59,5 ц/га, Недригайлівщина та Глухівщина – майже 56 ц/га.

Врожай овочів з відкритого ґрунту збільшився проти відповідного періоду минулого року і склав майже 921 тисяч тонн. А ще зібрано понад 16 тис.тон плодів та ягід, та накопано 611тис. т. картоплі.

За матеріалами Головного управління статистики у Сумській області

«М`ясне» пограбування

Наша поліція охорони затримала 33-річного чолов’ягу, який, судячи з усього, дуже полюбляв м’ясне.

Минулими вихідними, десь опів на п‘яту ранку, він запропонував свою допомогу літній жінці, котра прямувала до автовокзалу, тягнучи важкувату, під п’ятнадцять кіло, сумку зі смаколиками з копченого м`яса. Жінка радо прийняла таку пропозицію, але невдовзі про це дуже пошкодувала. На підході до кінцевого пункту подорожі «помічник» зненацька кинувся від неї навтьоки, природно, з вантажем, який ніс. Жертва пограбування, однак, не розгубилася, й досить оперативно повідомила про все поліції.

Інспектори групи реагування поліції охорони, котрі чергували неподалік, не гаючись, взялися за розшук втікача. Їхні досвід та інтуїція спрацювали і цього разу: за кільканадцять хвилин таки зупинили схожого за описом чоловіка з чималою сумкою. Це був підозрюваний. Зараз за фактом відкритого заволодіння майном відкрито кримінальне провадження.

За інформацією Глухівського відділу поліції

Кордон, МПП«Бачівськ», мисливський ніж у багажнику

Я к повідомив прес-офіцер Сумського прикордонного загону Роман Ткач, нещодавно в пункті пропуску «Бачівськ» при огляді речей громадянина Росії, який покидав нашу країну, у багажнику його легковика «AUDI», серед особистих речей, прикордонники виявили мисливський ніж. Знахідку, прирівняну до бойової холодної зброї, відразу вилучили, а на правопорушника склали відповідні адміністративні матеріали.
За інформацією ДПСУ

Обласні змагання з шахів

З 25 по 28 вересня в Сумах проходили обласні змагання з шахів серед вихованців ДЮСШ, шахових клубів та гуртків. Брали в них участь і вихованці відділення шахів Глухівської дитячо-юнацької спортивної школи. Юних шахістів готували тренери Олександр та Світлана КЕЛЬБАСИ. Їхні настанови та талант вихованців не пропали всує: глухівчани гідно представили своє місто, здобувши щедрий «урожай» призових місць. З золотими нагородами повернулися додому Тетяна АЩАУЛОВА, Дарій КЕЛЬБАС, Марія НИЖНИК, Артем КУЗЬМЕНКО, Володимир КЕЛЬБАС, Еліна АРТЕМЕНКО, зі срібними - Денис СЄРОВ, Яромир КЕЛЬБАС, Андрій ПАНЧЕНКО, у Назарв ПАНЧЕНКА - бронза.

За інформацією глухівської міської ДЮСШ

Артем КЛЕЩЕНКО - перший

О неділі в Охтирці відбулися змагання Кубку України з мотокросу та відкритий чемпіонат міста. Серед його учасників був і глухівчанин Артем Клещенко. Старти у місті над Ворсклою виявилися для нього напрочуд вдалими. Він виборов «золото» у класі мотоциклів з обсягом двигуна 85 кубічних сантиметрів.

За інформацією ЗОШ№1

У волейболісток клубу Реви - бронза

Н а змаганнях з волейболу пам’яті тренера Руслани Корнієнко, що відбулися минулими вихідними в обласному центрі, глухівська жіноча команда ім. Костянтина Реви виборола призове третє місце. Для наших дівчат це вже п’ятий такий турнір. Золото у господарів, а срібло забрав Тростянець.

Вл. інф.

Сумщину «накрила» серія вибухів

Наприкінці минулого тижня у шосткинській пекарні по вул. Свемівській стався вибух, внаслідок якого постраждало 3 людини. А декількома днями пізніше гримонуло вже на сумському ТОВ «Гуала Кложерс Україна».

Пожежу в шосткинській пекарні, не виключають, спричинив умисний підпал горючої рідини у вентиляції. Про це зокрема повідомили кореспонденту УНН в місцевих правоохоронних органах. За попередніми висновками, невстановлена особа залила горючу рідину через трубу вентиляційної шахти на даху будівлі, й дістала сірника… Через це стався вибух газоповітряної суміші. Результат - троє працівників пекарні постраждали, двоє з них – жінки - госпіталізовані. Поліція відкрила кримінальне провадження за ознаками ч. 2 ст. 194 Кримінального Кодексу(умисне знищення або пошкодження майна шляхом підпалу, вибуху чи іншим загально небезпечним способом).

«Драчив» рибу

Під час рейду інспекції з охорони навколишнього середовища на Павлівському озері затримано браконьєра, котрий ловив рибу за допомогою т. зв. драчів - грузил з потрійним гачком, які закидаються просто в зграю риби.

Це категорично забороняється чинним законодавством, оскільки призводить до масового калічення та загибелі мешканців водойм. Загалом інспекторами у горе - рибалки вилучено спінінг, підсаку та 2 драча. Матеріали про порушення природоохоронного законодавства направлено до Глухівського міськрайонного суду. А невдовзі після цього тими ж таки держінспекторами з охорони навколишнього природного середовища затримано браконьєрів поблизу Собичевого, на Понурках. Ті на гумовому човні здійснювали незаконний вилов риби за допомогою п’яти рибацьких сіток загальною довжиною 400 м, та завдали збитків навколишньому природному середовищу майже на 700 грн.

Відповідальність за грубе порушення правил рибальства передбачено ч. 4 ст. 85 Кодексу про адміністративні правопорушення і тягне за собою накладення штрафу у розмірі від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника, та незаконно добутих водних живих ресурсів. Після складання адмінпротоколу, працівниками Держекоінспекції вилучено човен та незаконні знаряддя лову.

За інформацією прес-служби управління Держекоінспекції в Сумській області.



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости