Новость из категории: Спорт

До Року Китаю в Додзьо

В перший день зими, в неділю 1 грудня за ініціативи Глухівської центральної районної бібліотеки в Центрі активного розвитку «Додзьо» був проведений спільний захід – День Китаю, присвячений Року Китаю в Україні. Вже 25 років між двома державами встановилися дружні дипломатичні відносини. Китай знаходиться у східній частині Азії, площа сухопутної території – 9 597 000 кв. м. За цим показником країна поступається лише Росії і Канаді. Зате - найбільша за чисельністю населення у світі – понад 1 мільярд 380 мільйонів. Більше дізнатися про цю загадкову країну прийшли як діти, вихованці Центру активного розвитку, так і їх батьки.

Захід вийшов по-сімейному теплим, цікавим, насиченим різноманітною програмою. Бібліотекар дитячої бібліотеки Любов Осипенко провела літературну подорож і ознайомила присутніх з книгами, енциклопедіями, журналами, казками, які повідають багато цікавого про «Піднебесну» (так ще називають Китай). Ніна Шубнікова, бібліотекар районної бібліотеки, доповнила розповідь різними неймовірними фактами про Китай та запропонувала переглянути відеоряд про цю країну. Багато зі сказаного і побаченого в залі викликало здивування й захоплення. На виставці – інсталяції «Китай: знайомство зблизька» можна було знайти різні предмети, які тісно пов’язані з історією Китаю. Так, наприклад, компас, шовк, механічний годинник – це предмети, які вперше винайшли китайці.

А от темні окуляри теж там винайшли, але зовсім не заради захисту від сонця, їх надягали судді, щоб не видавати свої емоції під час слухань. У Китаї щорічно виготовляють 80 млрд. одноразових паличок для їжі, а для цього за рік вирубують 25 млн. дерев. Червоне намисто символізує улюблений колір китайців, ні одне свято не обходиться без нього, і весільна сукня у наречених обов’язково червоного кольору. А ще на виставці було багато різних драконів – ця міфічна тваринка вважається символом Піднебесної. До речі – по закінченню заходу всі отримали паперового дракончика, а навчитись його робити пообіцяли прийти в бібліотеку на зимових канікулах. Олег Лата, керівник «Додзьо», розповів про китайський кінематограф, розквіт якого припадає на 70-ті роки XX ст. і асоціюється, насамперед, з ім'ям легендарного Брюса Лі, якого вважають генієм кунг-фу. Цей актор здійснив справжній переворот у кінематографі й зробив східні єдиноборства дивовижним кіно атракціоном. Традиції Брюса Лі успадкував Джекі Чан, з кінодоробком якого ототожнюють сучасну модель фільмів кунг-фу. Визнаючи Брюса Лі своїм кумиром, Джекі Чан водночас трансформував картини цього напряму, збагативши їх гумором. Потім було дві годину на перегляд кінострічки «Карате-пацан» відомий як « Kung Fu Dream» в Китаї. Фільм – спільне виробництво Китаю і США, 2010 рік. Жанр – драма. Головний герой – дванадцятирічний чорношкірий хлопчик Дре, в силу обставин переїхав з мамою з Нью-Йорка в Пекін. Зміна місця проживання, нова школа та нова культура – все це викликає стрес у дитини, чому він замикається в собі. А тут ще й місцеві хлопчаки, постійно дошкуляють новачка, відпрацьовуючи на Дре нові прийоми бойових мистецтв так поширених в Китаї. Останньою краплею стає бійка з кунг-фуістом Ченом, після якої Дре теж вирішує зайнятися єдиноборствами, щоб надалі зуміти постояти за себе. На допомогу головному героєві приходить мудрий Майстер Хан, роль якого зіграв Джекі Чан.
 
Кунг-фу в фільмі предостатньо, адже «кунг-фу» - це все що ми робимо кожен день», як вчив у фільмі учитель свого учня. Так само тут показаний дивовижний світ Китаю, з його красою, архітектурою і природою. В фільмі ми побачили і Велику Китайську стіну, і знамените Заборонене місто в Пекіні - найбільший палацовий комплекс у світі, і гори Уданшань, знамениті своїми даоськими монастирями та храмами, і яскраве Свято Ці Сі - одне з найромантичніших традиційних китайських свят для закоханих. Тут древнє поєднується з сучасним, старе з новим. Красиві інструментальні мелодії з китайськими мотивами прекрасно доповнюють фільм. Крім оригінальних композиції в картині використані відомі поп і рок пісні. Сенс фільму можна висловити однією фразою, яка звучала в фільмі – «Життя збиває з ніг. Але лише нам вирішувати чи зможемо ми піднятися». Цей фільм про те, що ніколи не можна здаватися. Тому що тільки так можна перемогти! А один з головних слоганів кінострічки - «Найкращий бій той, якого не було». Китайська мудрість доводить, що фізичну силу запросто можна побороти силою моральною. «Карате-пацан» входить до списку кращих сімейних фільмів. Перегляд кінокартини супроводжувався чаюванням зі смаколиками. Адже і чай – це винахід китайців.
 
Тамара Привалова, в. о. директора Глухівської районної бібліотеки


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости