Новость из категории: Інформація

Жителів Глухівщини закликають не палити суху траву

Шановні Глухівчани із настанням теплої погоди природні пожежі стають для навколишнього середовища справжнім лихом. Мешканці приватного сектору та дач міста та району активно починають наводити лад у домогосподарствах, спалюючи гілки, суху траву та різний непотріб, що може перерости у неконтрольоване горіння. Це загрожує знищенням будівель і споруд житлового сектору. Крім того, погіршення видимості на автодорогах через дим від таких багать може стати причиною дорожньо-транспортних пригод. Особливо небезпечним є спалювання сухої трави на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, поблизу лісових масивів. Слід зазначити, що вогнем знищується не лише сухостій, але й насіння і коріння живих рослин, пошкоджуються нижні частини дерев і кущів.

Руйнується гумус, гинуть ґрунтоутворювальні організми та бактерії, які відіграють важливу роль у мікробіологічних процесах. Це призводить до погіршення якості ґрунтів і, як наслідок, до зниження урожайності. Через масові підпали трави навесні забрудненість повітря димом виявляється не менш високою, ніж забрудненість повітря навіть від найсильніших пожеж на торфовищах. Під час горіння рослинних залишків у повітря вивільняються шкідливі хімічні сполуки, які знижують імунітет людини, викликають алергію, захворювання дихальних шляхів, посилюють негативний перебіг хронічних, а також сприяють розвитку онкологічних захворювань.
 
Згідно з чинним законодавством, спалювати суху рослинність ЗАБОРОНЕНО. Так, статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення за самовільне випалювання рослинності, або її залишків передбачено накладення штрафу: на громадян - від 10(170 грн.) до 20 (340 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та на посадових осіб - від 50(850грн.) до 70(1190грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Стаття 245 Кримінального Кодексу України передбачає кримінальну відповідальність за знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу.
 
Завідувач НКП ЦЗ Олександр МЕЛЬНИК
Гол. спец. з питань НС та ЦЗ населення УЖКГ та містобудування МР Віктор ПАНАСЕНКО


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости