Новость из категории: Культура

Клуб «Мовний дивограй» в бібліотеці

Відповідно до плану заходів з реалізації першого етапу Стратегії популяризації української мови «Сильна мова - успішна держава», в Глухівській публічній бібліотеці створений клуб вивчення української розмовної мови. Члени клубу – волонтери «Турботи про літніх» в м. Глухів . За спільною згодою клуб назвали «Мовний дивограй».

Тут відобразилася мелодійність і милозвучність української мови, і те, що клуб створився саме в День віри в диво – 2 лютого. Раз на тиждень бібліотекарі Ніна Шубнікова та Людмила Бубнова збирають тих, хто прагне поліпшити свою українську вимову. Майже всі учасники – російськомовні. Але дуже прагнуть осягнути глибину української мови, її силу і красу. У кожного, хто прийшов в клуб, — своя мотивація. Комусь це життєво необхідно, комусь просто цікаво, а для когось — це справа принципу. Головне – навчитися висловлювати свої думки українською. Учасники клубу читають вірші; в усній та письмовій формі виконують практичні завдання; розгадують загадки та кросворди ; згадують українські прислів’я; співають українські пісні; дивляться фільми; виконують домашнє завдання.

В кінці курсу вивчення української мови всі учасники клубу будуть здавати письмовий тест і усний екзамен. В нашій бібліотеці є багато книг, словників, підручників, які допоможуть легко навчитися розмовляти українською. І саме на першому засіданні учасники клубу мали можливість ознайомитися з новими книгами на цю тему, які бібліотека отримала від Українського інституту книги. На першому занятті ведучі клубу звернули увагу присутніх на двохтомник «100 експрес-уроків української» від Олександра Авраменка, доцента Київського університету імені Бориса Грінченка, відомого лінгвіста, педагога, літературознавця, автора і диктора Всеукраїнського диктанту. Ще учасники клубу переглядають його експрес-уроки і вважають їх дуже цікавими і змістовними. Всі членкині клубу спробували українською мовою зробити про себе міні-презентацію. Відмітимо, що недавно одній із учасниць виповнилося 80 років. В декого із них є незвичайні хобі. Так, в Людмили Шевель вдома величезна колекція різноманітного посуду з маками; Галина Мороз збирає малесеньких ляльок та вивчає методи здорового способу життя; Марія Воропай створює пісні на слова глухівських поетів; троє займаються скандинавською ходьбою; багато хто вишиває, в'яже спицями та гачком, шиють; читають книги; доглядають внуків; займаються квітникарством, садівництвом та городництвом. Та всі з них підтвердили, що цінують спілкування в глухівському відділенні «Турбота про літніх». До річниці від дня народження Тараса Шевченка та ювілею Лесі Українки, учасниці клубу читали вірші цих поетів на святкових засіданнях клубу, також долучилися до ФЛЕШМОБУ «Онлайн читання любовної лірики».

Декілька занять жінки боролися за чистоту мовлення, виявляючи суржики в українській мові. Цікавим був урок по вивченню діалектів, бо тут згадували діалекти тієї місцевості, де народилися. Адже це і Чернігівська область, Крим, Полтавська область, різні міста Сумської області, села колишнього Глухівського району. Та, навіть, на вулицях Глухова є свої діалекти. Ось декілька прикладів діалектів (не всі відразу і зрозуміють їх значення) – паржик, йон, топтанка, ровер, здоровля, шкавратка, банцалка, шорік, кульчики, кунь, вуз, гурок, сояшник. До входження Глухова в «червону карантинну зону» учасники клубу встигли повторити тему «Синоніми», а вже антоніми, омоніми та пароніми доводиться вивчати за допомогою комп’ютера, переглядаючи відеоуроки та виконуючи віртуальні ігрові практичні завдання. Так потихеньку опановуючи українську мову, учасники клубу - жінки зрілого віку, подовжують собі щасливе та здорове життя, їх мозок працює як у юності, це активізує цілу низку навичок, розвиваючи пам'ять, увагу, моторику і сенсорне сприйняття. А ще одним з найкращих способів зберегти мозок від старіння - це спілкування, що ми й робимо на заняттях нашого мовного клубу.
 
Ніна Шубнікова, завідувач відділом обслуговування , соціокультурної, інформаційної та маркетингової діяльності КУ «Глухівська публічна бібліотека»


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости