Новость из категории: Інформація

Все, що потрібно знати про довідку про несудимість

Довідка про відсутність судимості є документом, який видається МВС України, який підтверджує, що особа не мала (мала) судимість на території країни. Видають довідку органи внутрішніх справ повсюдно, місце перебування особи, яка робить запит, значення не має. Оформлення довідки здійснюється на бланку, який має особливі ступені захисту, серію та порядковий номер.

Все, що потрібно знати про довідку про несудимість

Види довідок про несудимість

Існує два види даних довідок:

1. Ті, що використовуються на території України. Найчастіше сьогодні такий документ вимагають при оформленні усиновлення або опіки. Термін дії складає 30 днів.
2. Ті, які потрібні для виїзду за кордон. Вони мають бути апостильовані (в деяких випадках потрібне і нотаріальне завірення довідки про відсутність судимостей). Термін дії – 90 днів.

Як отримати довідку терміново або онлайн

Коли потрібне термінове отримання довідки про несудимість, а часу для звернення в органи МВС немає, можна скористатись додатком „Дія”, де авторизувавшись за допомогою електронного підпису або Bank ID, можна за 10 хвилин отримати документ.

Важливо! Якщо ви замовляєте довідку про несудимість через онлайн-заявку, зверніть увагу на якість копій / сканкопій, які висилаєте.

Якщо у вас немає електронного підпису, на допомогу прийдуть бюро перекладів. Більшість з них надають послуги по отриманню довідок про несудимість в найкоротші терміни. Послуга „день-у-день” обійдеться недешево, а варіанти за 3-7 робочих днів доступні кожному. При цьому довідку можна отримати навіть без вашої присутності. Достатньо надіслати документи зручним для вас способом: електронною поштою або через спеціальну форму на сайті агентства. Після відправки документів з вами зв'яжуться і за потребою проконсультують по питаннях, які цікавлять, більш докладно.

Коли може знадобитися довідка

Розмови про відміну такого документа ведуться давно, але на сьогодні його скасували лише для кандидатів у депутати на місцевих виборах. Довідка вимагається у наступних випадках:

  • Оформлення громадянства;
  • Отримання (продовження) дозволу на проживання в Україні (іншій країні);
  • Відновлення деяких особистих документів;
  • Оформлення закордонного паспорта, внесення у внутрішній паспорт змін;
  • Процедура усиновлення, опікунство;
  • Влаштування на роботу закордоном;
  • Участь у тендерах;
  • Дозвіл на зброю, роботу з наркотичними речовинами;
  • Подача документів для отримання візи;

Також довідку можуть вимагати працівники військкоматів, банкові клерки при оформленні кредиту. КЗпП України чітко визначає, які дані можуть вимагатися роботодавцем від претендентів на роботу. Відповідно до ст. 25 Кодексу довідка про відсутність судимості не є обов’язковою. Разом з тим роботодавець може її вимагати в разі оформлення на роботу вчителем у заклади освіти, держслужбовцем, вихователем у дитсадок, тренером або спортінструктором, бухгалтером тощо.

Які потрібні документи для отримання довідки про несудимість?

Громадянам України достатньо надати копію або сканкопію громадянського паспорта (1-2 сторінки і прописка) і копію ідентифікаційного коду (ІНН). В разі якщо була зміна прізвища / імені, потрібно надати документ, що підтверджує цей факт. Можна замовити довідку і по закордонному паспорту, в такому випадку довідка буде без „по батькові”.

Іноземним громадянам необхідно надати копію або сканкопію паспорта / закордонного паспорта / документа, що посвідчує особу з перекладом на українську мову.


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости