Новость из категории: Статті

Чернівському бою 80 років

В ці вересневі дні 21 по 24 число виповнюється 80 років з тієї пори, коли з 21.09 по 24.09.1941 року південно - східніше м.Глухів в районі с.Чернєве та навколишніх сіл відгримів Чернівській бій де зійшлися в жорстокому двобої війська 2-ї німецької танкової групи Гейнца Гудеріана та з частинами і підрозділами 2-ї гвардійської та 160 стрілецьких дивізій Рильської бойової дільниці під загальним командуванням гвардії полковника Адріана Акіменка. Чотири дні жорстокого бою і наші війська втратили за офіційними даними, котрі знайшов у 90-ті роки минулого століття у Подольському архіві, колишній вчитель Шалигинської школи, а тепер історик- дослідник, автор п'яти книг про Другу світову війну Олександр Маслов: 395-й гвардійський стрілецький полк гвардії майора (після війни Головного маршала бронетанкових військ Амазаспа Бабаджаняна) втратив вбитими, пораненими, зниклими безвісті, утонулими в річці Клевень, полоненими близько 1.500 чоловік особового складу, а 535-й гвардійський стрілецький полк гвардії майора Петра Фіалка близько 500 військовослужбовців.

На жаль втрати інших військових формувань Рильської бойової дільниці нам поки що невідомі. Великий вклад у дослідженні теми Чернівського бою. Вагомий внесок у дослідженні теми Чернівського бою внесли: ветеран Другої світової війни, колишній працівник Глухівського районного військомату - Віктор Ронін, пошуковці загону "Обеліск" (керівник Юрій Коваленко), члени ініціативної групи "Моноліт" (керівник Олексій Щербань), історик - дослідник з Шалигіно, автор пяти книг про Другу світову війну - Олександр Маслов та інші. В цьому році, а саме 17 вересня відбувся черговий щорічний автопробіг присвячений 80-й річниці Чернівського бою. В ньому взяли участь: ветерани ЗСУ, пенсіонери, представники Глухівської районної організації товариства сприяння оборони України (директор Олексій Горбачов), члени ініціативної групи "Моноліт" та інші котрих підтримали на власних транспортних засобах: Микола Васько, Микола Зубов, Анатолій Мироненко, та автомашини Глухівської районної організації ТСОУ. Доречі самому старшому учаснику автопробігу кандидату сільгосп наук 83 роки. Батько Івана Івановича теж загинув у тій страшній війні у вересні 1942 року під час чергового невдалого кривавого контрнаступу по деблокуванню блокади Ленінграду на "Невському п'ятачку".

Родзинкою автопробігу стало те, що його учасники на п'ятьох автомашинах відвідали п'ять пам'ятних місць пов'язаних з подіями Другої світової війни, а саме: 1. Меморіал встановлений на 12 км автошляху Глухів - Суми і урочисто відкритий у 2005 - 2007 роках між хутором Калюжний та с. Перемога (під час війни мало назву Холопкове) на честь Героїв Чернівського бою. Слова вдячності хочеться висловити всім тим хто підтримав будівництво меморіального комплексу, а це близько 3.000 мешканців Сумщини. Великих зусиль доклали працівники Глухівскої райради та Глухівської РДА. На власному камазі з Шепетівки до Глухова доставив дві демілітаризовані гармати ЗІС - 3 - 1941 та 1942 років випуску приватний підприємець Федор Акімович Шутко. 2. Пам'ятний знак встановлений з кам'яної глиби привезеної з Баничского кар'єру поряд з місцем загибелі одного з Героїв Чернівського бою гвардії батальонного (знаходився на посаді полкового) комісара 395-го гвардійського стрілецького полку Миколи Гнатовича Пивоварова. На честь Миколи Пивоварова названі вулиці в м.Глухів та с.Чернєве, а також одне з полів Перемозької сільської ради названо на його честь. Головний подвиг Пивоварова заключається не в тому скільки він разом з командиром кулеметного взводу молодим лейтенантом з Єревану Миколою Арташесовичем Василяном на 13 км залізнодорожного насипу Глухів-Баничи відстрілюючись до останнього зі станкового кулемета "Максим" знешкодили ворогів, а в тому, що М.Г. Пивоваров маючи змогу піти в тил залишився зі своїми бійцями і поклав своє життя, як і інші загиблі воїни вірні своїй присязі. 3. Пам'ятник в Глухові встановлений на честь танкового генерала Рудченка, котрий загинув у 1943 року при звільненні Глухова. 4. Братську могилу померлих від ран та хвороб військовополонених у 1941-1943 роках, яка розташована на закритій території Глухівського аптечного складу. 5. Пам'ятник в Глухові партизанам Глухівщини, котрі загинули в 1941-1943 роках.
 
Олексій Щербань


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости