Новость из категории: Новини

Коронавірус: ситуація тривожна, але не безнадійна, опалювальний сезон розпочато вдало, тепловий хочуть відкоригувати

На понеділковій апаратній нараді, яку замість міського голови Надії ВАЙЛО, котра взяла коротку відпустку, проводила секретар міськради Людмила ВАСЯНОВИЧ, насамперед розглядалася епідемічна ситуація.

Спочатку керівник глухівським відділом обласного лабораторного центру МОЗ Марина МАТВІЄНКО поінформувала про кількісні показники. Вони невтішні. Так за минулий тиждень зареєстровано 335 нових уражених коронавірусом. Для порівняння, минулого понеділка йшлося про 251 особу за аналогічний проміжок часу. Зараз під контролем медиків майже 800 хворих на COVID-19. Щодо відсотка тих хто перехворів: в середньому по громаді це майже 10 (точно – 9,7) % населення; рекордний показник у Мацковому – понад 11%; у великих селах (Баничі, Перемога, Семенівка) – коливається в межах приблизно 5 - 7% . Директор міської лікарні Валентина БАРАХОВИЧ також надала інформацію, що протягом минулого тижня коронавірус забрав життя восьми мешканців Глухівщини. А за вихідні дні, на жаль, до них додалося ще п’ятеро, плюс у понеділок зранку помер ще один, не в нашій лікарні.

Взагалі з 20 вересня офіційно зареєстровано вже 21 смерть від COVID-19 . Це спонукає керівництво громади до посилення контролю за дотриманням протипандемічних вимог для «червоної зони».

Про це на апаратці звітували начальник місцевого відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Андрій МАТВІЄНКО та керівник сектору превенції глухівського відділу поліції Микола ФОКІН. З їх вуст прозвучало, зокрема, про 7 приписів і 2 протоколи на порушників «антиковідних» вимог.

Останні стосувалися головним чином режиму прибирання та утилізації використаних масок. Загалом від початку року задокументовано 44 таких порушення. «Протипандемічні» ж рейди мобільної групи, у складі якої перебувають представники поліції та Держспоживслужби, проводяться двічі або тричі на день. Лише за три дні вони здійснили півтори сотні перевірок торговельних закладів, транспорту склавши 8 протоколів і 5 приписів. Як приклад належного виконання протиковідних вимог, наявності довідок про щеплення та тестів називалися готель «Гетьманський стан», промисловий ринок тощо. М. Фокін також нагадав про відповідальність за порушення санітарних норм : штраф від 1 до 2 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів - від 17 - 34 тис. грн, а на посадових осіб — 2 - 10 тис. НМ (відповідно, 34 - 170 тисяч).

Чимдалі більших обертів набирає процес вакцинації. Загалом двома дозами вже щеплено понад 6,5 тисяч глухівчан. А лише минулого тижня у головному осередку вакцинування - центрі первинної медико-санітарної допомоги здійснили 1026 щеплень. На сторінці центру та сайті Глухівської міської ради hlukhiv-rada.gov.ua є інформація, що записатись на щеплення можна за телефоном 096-451-32-03 або через сімейного лікаря. Електронний запис доступний на portal.medcard24.net

Центр первинної медико – санітарної допомоги для здійснення щеплень також постійно висилає до сіл, підприємств, установ спеціальну бригаду. Нещодавно відкрився пункт вакцинації й у торговельному комплексі «Продуктова хатка». Він приймає з 9 до 12.00, з понеділка по п’ятницю. Лише за один день, 25 жовтня тут провакцинувалися 54 глухівчанина та глухівчанок.

Наприкінці Л. Васянович підняла питання вакцинації представників самих виконавчих структур міської влади, і, зауваживши наявність тут певного негативу, подякувала тим співробітникам та керівникам, які сумлінно підходять до збереження здоров’я - як свого так і підлеглих, а також, за її словами: «…як працівники виконавчої гілки влади, місцевого самоврядування - ретельно дотримуються вимог законодавства, а не лише вимагають дотримуватися його від інших…». Серед відзначених у позитивному ключі: архівний відділ, відділ ведення держреєстру виборців, управління соціально – економічного розвитку, старости Банич, Полошок, Семенівки. На подальшу й остаточну вакцинацію структур самоврядування відводиться тиждень. Далі робитимуться висновки. Секретар міськради висловила сподівання, що чиновники проявлять високу сумлінність, і щепляться стовідсотково. 

Як відомо, у Глухові вчасно, в обумовлений термін розпочато опалювальний сезон. Керівник теплорайону Микола КОЛОША зазначає що «увімкнення» тепла відбулося в плановому режимі, без особливих ускладнень. На відміну, скажімо від обласного центру, де на понеділок, 25 жовтня, так і не запрацювала котельня Північного промвузла, і без опалення перебуває третина Сум. Аналогічні проблеми є й у інших містах Сумщини.

Це, однак, не привід, як то кажуть, відкорковувати шампанське. На нараді зазначалася, наприклад необхідність якісного моніторингу показників температури, витрат тепла по кожній бюджетній установі. Причина – висока ціна послуги. Відразу зауважимо: в цьому жодної вини теплорайону. Просто різко підносяться ціни на енергоносії, за ними – на все інше, і, як наслідок, згідно з чинним законодавством, комунальники знову вимушені переглядати тариф на тепло. Днями КП «Глухівський тепловий район» повідомило про відповідний намір. На шпальтах цього номера можете ознайомитись з офіційним документом, де містяться всі детальні обґрунтування.

Отож, ковід та високі тарифи не покидають випробовувати нас на витривалість. Нічого, таке не вперше – як то кажуть, прорвемося.

Вл. інф.



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости