Новость из категории: Новини

У продажі виявили посуд із матеріалів, не призначених для контакту з продуктами харчування

Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області інформує, що до Держпродспоживслужби надійшло інформаційне повідомлення системи (RASFF) від 28 грудня 2021 року № 2021.5998-fup5 стосовно виявлення несанкціонованого використання лігноцелюлози у кружках, що експортувалися зі Швеції (постачальник: Espresso Gear, Billdal) до України (отримувач: ТОВ «Бюро Вин», вул. Мечникова 9, м. Київ, 01021).

У країнах ЄС лігноцелюлоза, як добавка до пластикових матеріалів не допускається, що вказано в Регламенті Європейської Комісії 10/2011 про пластикові матеріали та вироби, призначені для контакту з продуктами харчування. В зв’язку з тим, що на даний час немає наукових доказів того, що меламін не може знаходитись у виробах з пластикових волокон, до складу яких входить лігноцелюлоза, проводяться дослідження, для визначення вмісту меламіну у чашках Huskee. На момент визначення безпечності даних виробів, прийняте рішення, що вся виготовлена продукція повинна бути недоступна споживачу. Посуд з меламіну при нагріванні виділяє формальдегід, що має токсичні, алергічні, мутагенні і канцерогенні властивості, перехід формальдегіду в їжу провокує екземи, захворювання верхніх дихальних шляхів, згубно впливає на роботу печінки, селезінки, нирок, шлунку. Щоденне вживання протягом тривалого часу їжі, з меламінового посуду може призвести до отруєння.
 
Симптоматика отруєння меламіном – блювання після вживання, загальна млявість, надмірне вживання води. Відповідно до статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини, та письмово інформувати компетентний орган про виявлені невідповідності та вжиті заходи. У разі виявлення вищезазначеної продукції в обігу, просимо негайно інформувати Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області за телефоном (0542)77 90 43.


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости