Новость из категории: Культура

Український ПЕН в Глухівській публічній бібліотеці

Вчора в Глухівській публічній бібліотеці, одній з найдревніших бібліотек України, відбулася унікальна зустріч з українськими письменниками і журналістами з Києва та Львова – авторами Українського ПЕН.
Український ПЕН (англ. PEN Ukraine, від англ. PEN, «ручка», абревіатура від англ. Poets, playwrights, Essayists and Novelists, «поети, драматурги, есеїсти, романісти») – це культурна і правозахисна громадська організація, що об’єднує 145 журналістів, письменників, науковців, видавців, перекладачів та культурних менеджерів. Від 24 лютого 2022 року діяльність організації спрямована на підтримку української літературної спільноти, інформування закордонної аудиторії про війну Росії проти України, документування досвідів українців під час війни та відновлення культурного життя в Україні.

Український ПЕН в Глухівській публічній бібліотеці

Цього дня до Глухова завітали Володимир Єрмоленко – філософ, письменник, журналіст, президент Українського ПЕН; Тетяна Терен – журналістка, виконавча директорка Українського ПЕН; Тетяна Огаркова – літературознавиця, журналістка, координаторка міжнародного відділу Українського кризового медіа-центру, співавторка подкасту Kult; Марина Гримич, українська письменниця, Член Спілки письменників України, член ПЕН-клубу (більше про них та інших членів Українського ПЕН-клубу ви зайдете в інтернет-мережі). Для користувачів нашої бібліотеки гості подарували більше 50 книг сучасних авторів. Марина Гримич презентувала свої книги і також подарувала їх до бібліотеки.
 
До речі, її книги вже є в нас і користуються великою популярністю серед читачів. Присутні в залі поділилися своїми спогадами та хвилюваннями про перші дні широкомасштабного вторгнення Росії в Україну, серед них були і глухівські поети, і волонтери. Згадували і про першу ворожу ракету, і про інші обстріли Глухова, і про всі жахи російської навали в Україні. Волонтери глухівського відділення «Турбота про літніх в Україні» розповіли про свою допомогу для воїнів ЗСУ. Емоційним був виступ Марини Кушнєрьової, викладача ГНПУ ім. О. Довженка, яка є давнім прихильником Українського ПЕН-клубу та постійним слухачем подкасту Kult - аудіозаписів, які поширюються в Інтернеті. Надія Геращенко представила нове видання літературно-мистецького альманаху «Українська хвиля», яке повністю присвячене захисникам і захисницям України, зачитала свого вірша з нього. Своїми поезіями поділилися Анатолій Бойко, Лариса Толкачова, Валентин Коваленко. Потім присутні переглянули подаровані книги, навіть вже записалися в чергу на них. А члени Українського ПЕН-клубу пообіцяли ще не раз приїхати в Глухів на зустріч та привезти ще більше книг. Тож будемо чекати!
 
Ніна Шубнікова, завідувач відділом обслуговування, соціокультурної, інформаційної та маркетингової діяльності КУ «Глухівська публічна бібліотека» Глухівської міської ради
 


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости