Новость из категории: Новини / Новини з відео

Екстреної та примусової евакуації жителів п’ятикілометрової прикордонної зони на Сумщині не буде + відео

На цьому під час брифінгу в медіацентрі наголосив голова Сумської ОВА Володимир АРТЮХ. За його словами, кожен мешканець прикордоння матиме право обирати – виїхати в безпечне місце чи залишитись проживати в населених пунктах, які щодня обстрілюються ворогом Очільник області нагадав журналістам, що нещодавно командувач оперативно стратегічного угрупування військ «Північ» генерал-лейтенант Сергій НАЄВ, перебуваючи на Сумщині та знаючи оперативну обстановку, яка склалася на лінії зіткнення, порекомендував розглянути питання евакуації з прикордоння. На минулому тижні під час засідання Ради оборони Сумської області розглянули питання щодо евакуації жителів Сумщини із п’ятикілометрової зони.

Екстреної та примусової евакуації жителів п’ятикілометрової прикордонної зони на Сумщині не буде + відео

Після ґрунтовного аналізу оперативної обстановки на прикордонні Сумської області, за результатами доповідей військових, керівників районів прийнято рішення про необхідність підготовки та проведення евакуації місцевих жителів населених пунктів області, що знаходяться у п’ятикілометровій прикордонній зоні.
 
«Ми брали до уваги те, що останнім часом кількість обстрілів прикордонних громад суттєво збільшилась. Ворог руйнує інфраструктуру, об’єкти забезпечення життєдіяльності, приватні домівки. А головне – гинуть наші люди. Лише за останні 2 місяці відбулося 1349 обстрілів прикордонних громад (в тому числі 28 авіаударів, 20 ударів БпЛА типу «Шахед», 22 інших безпілотних літальних апаратів, які застосовувалися проти мирного населення у цій п’ятикілометровій зоні). Порівняно з попередніми місяцями кількість обстрілів зросла вдвічі, – розповів Володимир Артюх. – Крім цього, на жаль, на цю територію заходять ДРГ, які вбивають мирних жителів. В результаті – за 2 місяці 41 мирний житель загинув, 71 особа поранена».
 
Також через ворожі обстріли, говорив голова ОВА, зазнали руйнувань 29 ЛЕП, 2 вежі мобільного зв’язку, 22 багатоквартирні житлові будинки, 188 приватних житлових домоволодінь, 23 господарчі споруди, 87 одиниць цивільної техніки.
 
Крім того, у громади, які знаходяться у п’ятикілометровій зоні, через ворожі обстріли проблематично завезти найнеобхідніші продукти харчування, ліки тощо. Там часто не працюють магазини, школи, лікарні. В умовах постійних обстрілів майже неможливо відновити зруйновані об’єкти, в тому числі й лінії електропередач, не наражаючи на небезпеку ремонтні бригади. Наразі проводиться системна підготовча робота з головами прикордонних громад. За підрахунками, в п’ятикілометровій зоні проживає близько 20 тисяч жителів. Тож евакуація стосуватиметься 15 громад в чотирьох районах області.
 
«Я хочу наголосити, що екстреної і примусової евакуації не буде. Евакуація розпочнеться в плановому порядку, після того, як громадяни приймуть рішення. Якщо людина відмовляється від евакуації, пише заяву про відмову. Решта громадян, які погоджуються евакуюватись, будуть переміщені у безпечні місця. Тобто ще раз підкреслюю: евакуація буде планова і за бажанням, – повідомив Володимир Артюх. – Просто люди мають бути свідомими того, що якщо вони залишаються в «зоні смерті», інакше цю територію і не назвеш, то вони беруть відповідальність за своє життя на себе. Звісно, ми не залишимо їх сам на сам, для нас кожне життя цінне. Але чи матимуть ці люди доступ до невідкладних медичних послуг? Чи зможуть щодня енергетики ремонтувати лінії електропередач, які ворог знищує на 100 метрах від лінії зіткнення? Думаю, ні. Ми не можемо робити зручності одним жителям, наражаючи на смерть інших».
 
За словами очільника області, розпочнеться евакуація лише тоді, коли відповідна комісія та він особисто переконаються у готовності нових місць переселення жителів прикордоння та готовності всіх служб до безпечної евакуації. Також переміщення буде проводитись у взаємодії з військовими ЗСУ, аби не дати ворогу здійснити провокацію і наразити наших жителів на небезпеку. «Це для нас комплексне завдання. Воно нове, але я впевнений, що всі підрозділи та фахівці, які займатимуться евакуацією, виконають свої завдання», – наголосив голова Сумської ОВА. До речі, розуміючи, що питання відселення жителів п’ятикілометрової зони в безпечні місця дуже важливе, область працює над проєктом, щоб створити подалі від обстрілів належні умови для життя цих людей.
 
«У нас багато населених пунктів, які знаходяться на другій і третій лінії від межі зіткнення. Там можна створювати мікрорайони, щоб переселяти людей туди вулицями. Ці речі треба швидше робити, прораховувати. Виходимо на високий рівень прийняття рішень з боку держави, з боку міжнародних донорів, – говорив Володимир Артюх. – До речі, такі проєкти реалізуються вже зараз в інших прикордонних областях. Але ці проєкти – на найближче майбутнє. Сьогодні ми ж говоримо про евакуацію в безпечні місця».
 
Сумська ОВА
 



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости